Anul nou inseamna nu numai sarbatoare trupeasca, ci si un popas sufletesc, o lumina noua care vine deasupra constiintei noastre in ceea ce priveste insemnatatea timpului si a spatiului - le-a transmis romanilor patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Teoctist, in prima zi a anului 2006.

La 1 ianuarie este praznuit Sfantul Vasile cel Mare, "unul dintre stralucitii parinti ai epocii de aur crestine din secolul IV, dintre marii ganditori de Dumnezeu", dupa cum a spus, duminica, la slujba de la Patriarhie, Prea Fericitul Teoctist.
In afara de lucrarea sa teologica foarte bogata, Sfantul Vasile cel Mare s-a remarcat prin cuvantari catre tineri, de o mare patrundere a sufletului acestora.

Sfantul Vasile cel Mare a pus bazele "vasiliadelor", comunitati prin care Biserica intretinea saracimea vremii, si a scris doua epistole catre conducatorul Scitiei Mici, Solanus, a amintit patriarhul BOR.

Dupa cum a spus Prea Fericitul Teoctist, neintelegerile existente intre biserici se extind si asupra celor dintre popoare, din familie si din viata fiecarui om. Insa, numele lui Iisus a strabatut secolele si mileniile si a ramas acelasi in toate bisericile.

Patriarhul BOR a oficiat duminica, in prima zi a noului an, Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.