Inlocuind tutunul cu papaya, eucalipt, menta si frunze de alun, tigara fara nicotina te ajuta sa te lasi de fumat si iti pacaleste simturile, exact ca atunci cind ai fuma o tigara normala. Ea este clasificata in Europa ca adjuvant, se gaseste numai in farmacii si costa de patru ori mai mult decit o tigara normala.

Frunze de alun, papaya, menta si eucalipt. Toate acestea inlocuiesc tutunul dintr-o tigara obisnuita, transformind-o intr-o tigara fara nici o urma de nicotina. Ca atare, si pericolul pe care ea il reprezinta pentru sanatate scade simtitor. De fapt, acest tip de tigari a fost clasificat in Uniunea Europeana ca dispozitiv medical, deoarece potrivit Directivei 93/42/CEE din 14 iunie 1993, reprezinta un instrument folosit pentru ameliorarea sau compensarea problemelor de sanatate. Motivul este unul simplu. Fata de o tigara obisnuita, tigara din frunze de alun este folosita pentru a renunta mai repede la fumat.

Inselarea simturilor

In urma unui studiu european, s-a demonstrat ca mai mult de jumatate dintre fumatorii din Franta doresc sa se lase de fumat, dar nu pot din cauza dependentei atit de nicotina, dar si de gestul propriu-zis prin care duc tigara la gura. Tigara fara nicotina este astfel o pacaleala a simturilor. Reteta pentru a renunta definitiv consta in inlocuirea treptata a tigarilor obisnuite cu cele fara tutun. La inceput, doua tigari sint inlocuite cu una de post, iar in a doua saptamina, tot o astfel de tigara va fi folosita in locul a patru normale.

Procedeul continua pina cind numarul de tigari fumate pe zi se reduce simtitor, iar ultimul pas consta in a lasa deoparte si cele doua - trei tigari pe care un fumator le va folosi pe zi. Dar acest tip de tigari nu se gasesc la chioscul din colt, sau pe rafturile unui supermarket. Prezente in Romania de aproape un an de zile, ele sint disponibile doar in farmacii. Pretul lor destul de piperat - 153.000 de lei - poate contribui si el la decizia de a se lasa de fumat.

Femeile fumeaza dupa miros

Recent, la Universitatea din Pittsburgh, SUA, un studiu condus de doctorul Karl Perkins a aratat ca gustul si mirosul tigarilor sint factori determinanti pentru a fuma, in cazul femeilor. El a selectat un grup de subiecti si i-a impartit in mai multe grupuri. Unii au avut ochii acoperiti, iar altii au avut narile blocate. Perkins a observat ca in lipsa detaliilor care tin de vedere si de miros, femeile au "pufait" mai putin decit barbatii, ceea ce inseamna ca gradul de placere produs de fumat a fost mai mic.

Un alt factor ce le impiedica pe femei sa se lase de fumat este, in opinia aceluiasi grup de cercetatori condusi de Perkins, teama ingrasarii cu aproximativ cinci kilograme in citeva luni. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, doar prin consiliere psihologica, femeile pot trece peste acest efect secundar al renuntarii la fumat.

Grecii o ard cel mai tare

Problema fumatului este una cit se poate de serioasa in cadrul Uniunii Europene. Potrivit unei statistici a Comisiei Europene, patru din zece tineri cu virsta intre 15 si 35 de ani sint fumatori. Pe primul loc in acest top se claseaza Grecia, unde 60 la suta din tineri trag din tigara. Francezii le calca pe urme cu doar zece procente in spate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.