CNAS a oprit una dintre scurgerile de bani din fondul asigurarilor de sanatate. Protocolul "Inimi pentru inimi", incheiat cu firma Novartis, a fost stopat inainte de sfirsitul anului, dupa ce s-a dovedit a fi o cheltuiala ineficienta.

Cu doua luni inainte de sfirsitul anului, conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu a mai prelungit doua dintre cele 11 protocoale incheiate cu firme de medicamente. Este vorba de intelegerea cu firma Eli Lily, pentru administrarea medicamentului Xigris, si de programul "Inimi pentru inimi", semnat cu firma Novartis. Daca primul protocol era neinsemnat ca valoare, in ceea ce il priveste pe al doilea, tocmai fondurile rulate au fost motivul opririi sale.

Semnat la sfirsitul lunii noiembrie 2003, programul "Inimi pentru inimi" angaja firmele Novartis si pe partenerii Farmexim si Mediplus sa suporte 30 la suta din preturile a trei medicamente pentru cardiaci, Cibacen, Lescol si Diovan, iar CNAS sa compenseze 50, respectiv, 65 la suta din pretul acestora. "Cotidianul" a aratat ca un efect al programului a fost o crestere spectaculoasa a vinzarilor celor trei medicamente. Conform unei evaluari a CNAS, s-a ajuns ca, de la 13 miliarde de lei vechi, cit cheltuia Casa pentru cele trei medicamente in anul 2003, inainte de pornirea programului, suportul financiar al CNAS pentru aceleasi produse sa fie, in 2004, de 189 de miliarde de lei vechi.

Potrivit presedintelui CNAS, Cristian Vladescu, evaluarea a aratat ca protocolul a fortat Casa sa deconteze fonduri pentru cele mai scumpe medicamente din categoria destinata cardiacilor, care ar fi putut fi folosite mai eficient. "De exemplu, in loc sa cheltuim pentru 1.100 de bolnavi prin "Inimi pentru inimi", am fi putut suporta tratamentul a 2.000 de bolnavi cu alte medicamente", a declarat Vladescu. Pentru celelalte protocoale, CNAS va schimba regulile in 2006.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.