Pentru cei care s-au decis in ultimul moment unde vor sa-si petreaca Revelionul exista solutii ca sa nu rateze distractia de la sfirsit de an.

Desi majoritatea locurilor de cazare de Revelion s-au ocupat deja, mai exista totusi solutii pentru nehotariti. Prima dintre acestea este reprezentata de statiunile balneo-climaterice. Urmeaza pensiunile agroturistice si destinatiile externe exotice. O ultima solutie pentru intirziati este ca altcineva sa renunte la rezervare.

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca in acest an majoritatea clientilor si-au rezervat locurile pentru excursiile de Revelion cu citeva saptamini inainte. Cei care nu au facut-o inca au doua variante: fie sa petreaca noaptea dintre ani acasa sau la prieteni ori rude, fie sa opteze pentru una dintre destinatiile pentru care mai exista inca locuri. Unele dintre agentii spun ca au vindut deja toate pachetele pe care le-au promovat. Altele mai au, inca, locuri libere. Si in acest an, cea mai solicitata destinatie este Egiptul. La unele agentii mai sint locuri doar pentru ca s-au organizat mai multe curse charter pe aceasta destinatie.

Solutia "la bai"

Dintre destinatiile interne de cel mai mare succes s-au bucurat Valea Prahovei si Poiana Brasov. Faptul ca sint relativ aproape de Bucuresti face ca aceste zone sa fie solicitate de cei care au bani, dar nu au timp sa mearga in strainatate. Gasirea unui pachet de Revelion in aceasta zona reprezinta o misiune dificila, in ciuda preturilor praticate. Orientativ, la un hotel de trei stele din Poiana Brasov, un pachet care include cinci nopti de cazare, demipensiune si masa de Revelion ajunge la peste 2.330 RON. La unul de patru stele poate costa peste 3.050 RON.

In Sinaia, un sejur de trei nopti la un hotel de trei stele, cu mic-dejun si cina festiva, costa aproximativ 1.000-1.100 RON. In Predeal, tarifele sint de aproximativ 1.000-1.050 RON pentru un stabiliment de trei stele. "Mai sint locuri in statiunile balneare", spune Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Astfel, un pachet de trei zile la un hotel de trei stele din Baile Herculane, cu demipensiune si cina de Revelion, nu depaseste 1.000 RON de persoana, in vreme ce la Baile Olanesti pretul este aproximativ acelasi, cu specificatia ca in loc de demipensiune se poate asigura doar micul-dejun.

Atractia tarilor straine

Vinzarile pentru destinatiile externe au depasit asteptarile operatorilor de turism. Astfel, conform datelor detinute de Comisia de outgoing a ANAT, pe cursele charter pentru Teneriffe si Cipru nu mai sint locuri libere. Mai sint destinatii in aceasta situatie. "Pe charterele pentru Malta s-a ajuns la un grad de ocupare de 100% si doritorii sint trecuti pe o lista de asteptare, in cazul in care sint persoane care renunta", spune Mark Neville Faruggia, directorul Malta Travel. Cu sansa, pe destinatiile aflate in aceasta situatie mai pot fi gasite bilete la pachetele care asigura transportul prin cursele de linie.

Cei care aleg insa pachetele pentru destinatiile in care mai sunt inca locuri pot sa economiseasca sume deloc de neglijat. Astfel, unele agentii ofera pentru Egipt reduceri de 150-200 de euro, ceea ce reprezinta o reducere de aproximativ 20%. Pentru un pachet de cinci nopti in Rhodos, transport cu avionul, care costa 480 de euro, se poate obtine o reducere de 10%. De asemenea, mai pot fi gasite reduceri pentru pachete catre Cipru sau Israel, care includ transportul prin curse de linie. La agentiile care mai au locuri, reducerile pot ajunge la 5-10%. "Se acorda aceste reduceri deoarece se incearca ocuparea tuturor locurilor, astfel incit sa se amortizeze costurile", spune Adriana Goicea, presedintele comisiei de outgoing a ANAT.

Preturi decente

Cei care viseaza un Revelion la soare inca mai pot cumpara un sejur in Egipt, la Hiurghada. Pretul este de aproximativ 790 de euro. Cei care ar dori o vacanta tip circuit au sanse foarte mici sa mai poata gasi un loc. Pot sa astepte ca sa renunte cineva. In Turcia, un sejur de sase zile, care include cazare la un hotel de patru stele, cu demipensiune, masa de Revelion si transport cu avionul, ajunge la 380-400 de euro. Un sejur de cinci zile in Cipru, tot la un hotel de patru stele, cu demipensiune, ajunge la 500 de euro. Cei care vor sa mearga in locuri speciale pot opta pentru Maroc, insa vor plati peste 800 de euro pentru un pachet cu sapte nopti de cazare.

Aglomeratie in capitale

Capitalele europene s-au bucurat si anul acesta de popularitate in rindul romanilor care vor sa petreaca Revelionul in afara granitelor tarii. "Am avut oferte pentru capitale europene, printre care Paris, Roma, Budapesta. S-au vindut", spune Ana Maria Moanta, marketing manager Marshal Turism. Cei care inca mai spera sa gaseasca o oferta, trebuie sa aiba ceva noroc.

Conform preturilor practicate pe piata, cea mai ieftina este Budapesta, unde o excursie cu patru nopti de cazare si mic-dejun costa aproximativ 419 euro. Cei care sint atrasi de Praga trebuie sa stie ca pretul unei excursii ajunge la 425 de euro, iar la Roma, in jur de 485 de euro. Parisul si Barcelona sint ceva mai scumpe: 500 de euro, respectiv 599 de euro, pentru cite patru sau cinci nopti de cazare. Toate pachetele includ mic-dejun si transport cu avionul. Vinzarile consistente confirma aprecierile operatorilor de turism care spun ca cererea pentru destinatiile externe este intr-o continua crestere.

Inca liber la pensiuni

Pensiunile agroturistice pot constitui inca o alternativa. S-au ocupat locurile in judetul Sibiu si in zonele in care numarul locurilor de cazare este destul de mic: Covasna, Valcea, Arges. In zonele in care oferta este generoasa, precum Maramures, Bran-Moeciu sau Bucovina, mai exista inca locuri. In zona Bran-Moeciu, de exemplu, pretul este intre 30 si 70 de euro pentru o zi de cazare cu demipensiune, in functie de clasificarea pensiunii, iar in zona Neamt tarifele pornesc de la 15 euro pentru o zi de cazare, tot cu demipensiune. "In prezent estimez ca gradul de ocupare este de 95%", spune Maria Stoian, presedintele ANTREC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.