In 2005, elevii olimpici au adus Romaniei 20 de medalii de aur, 16 de argint si 11 de bronz. Loturile nationale de Matematica si Fizica au fost cele care s-au remarcat in mod deosebit, obtinand cele mai multe medalii din istoria participarii Romaniei la aceste concursuri. Elevii romani laureati in 2005 la concursurile internationale pe discipline au fost premiati ieri, la Palatul Copiilor din Bucuresti, de reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC).

Medaliatii cu aur la olimpiadele mondiale au primit premii in valoare de 7.100 lei noi, cei cu argint au primit cate 5.100 lei noi, iar posesorii medaliilor de bronz - 4.100 lei noi. Pentru concursurile internationale de nivel regional, au fost acordate premii de 3.200 lei noi pentru medalia de aur, 2.700 lei noi pentru medalia de argint si 2.100 de lei noi pentru medalia de bronz.

Mentiunile au fost rasplatite cu cate 2.000 lei noi, in cazul olimpiadelor mondiale si 1.800 de lei noi pentru participantii la olimpiadele regionale. Si la matematica si la fizica, romanii s-au clasat pe primul loc intre echipele europene participante. La Matematica, lotul Romaniei a fost al doilea in lume, dupa China, iar lotul de Fizica s-a clasat al patrulea dupa China, Rusia si Taiwan. Olimpiada de Matematica, care a avut loc in iulie in localitatea mexicana Merida (din Peninsula Yucatan) a adus Romaniei cel mai mare numar de medalii din cei 46 de ani de participare la acest concurs: patru de aur, una de argint si una de bronz.

Echipa Romaniei s-a clasat pe locul al doilea la nivel mondial din 93 de tari participante. Medaliatii cu aur sunt: Gabriel Kreindler (clasa a XI-a la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" Bucuresti, Adrian Zahariuc (clasa a X-a la Colegiul National "Ferdinand I" Bacau), Bogdan Andrei Ungureanu (clasa a X-a la Colegiul National "Traian" Drobeta Turnu Severin) si Dragos Michnea (clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare). Pentru Adrian Zahariuc, medalia de aur din acest an este a treia din palmares.

El spune ca s-a indragostit de matematica pentru ca este o stiinta perfecta, in timp ce Bogdan Andrei Ungureanu spune ca ingredientele pentru obtinerea unei astfel de performante sunt "multa munca si putin talent". Tot in iulie, lotul olimpic de fizica a obtinut la Salamanca (Spania) cele mai bune rezultate din istoria participarii Romaniei la aceasta competitie: trei medalii de aur si doua de argint.

Romania s-a clasat pe locul patru in ierarhia celor 74 de natiuni participante, dupa Taiwan, China si Rusia. Medaliile de aur au fost obtinute de Andrei Anghel (Colegiul National "Sf Sava" Bucuresti, Cristian Proistosescu (clasa a XII-a la Colegiul National "I. C. Bratianu" din Pitesti, care si-a transformat in aur "bronzul" de anul trecut) si Mihai Moldovan (Colegiul National "Tudor Vianu" Bucuresti). "Este cel mai bun rezultat din istoria olimpiadelor de fizica. Am batut toata Europa, SUA si majoritatea asiaticilor", a declarat Adrian Dafinei, unul din cei doi profesori coordonatori ai echipei.

Olimpiada de Informatica a Europei Centrale, desfasurata la Sarospatak (Ungaria) a adus Romaniei patru medalii: una de aur, una de argint si doua de bronz si locul II intre cele 12 tari participante. Medalia de aur si premiul I absolut pentru punctaj maxim la toate probele i-a revenit lui Dan Ionut Fechete (clasa a XII-a la Liceul de Informatica "Spiru Haret" din Suceava). Echipa care a surclasat Romania la acest concurs a fost cea a Poloniei.

La Chimie, lotul Romaniei a obtinut o medalie de argint si trei de bronz, in iulie, la Taipei (Taiwan), in timp ce la Biologie, componentii lotului olimpic au obtinut o medalie de argint si una de bronz, la Beijing (China). Intre elevii care si-au ridicat ieri premiile, unii au sustinut deja testele SAT necesare pentru admiterea in invatamanul superior american.

Profesorii care i-au pregatit pe olimpicii respectivi, au primit ieri, din partea MEdC premii in aceeasi valoare cu cele acordate castigatorului medaliei. Aceeasi suma de bani a fost acordata si unitatilor scolare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.