Nava slovaca "Polana", care a luat foc luni, in apropiere de Giurgiu, s-a scufundat in Dunare ieri dimineata. Incendiul se propagase sub punte, la motorina din rezervoare, lucru care a facut aproape imposibila recuperarea navei. Dupa cateva ore de la scufundare, au aparut primele semne de poluare cu produs petrolier. Autoritatile romane de mediu sunt ingrijorate, in special pentru ca, in aval de kilometrul fluvial 496, unde a avut loc accidentul, exista prize de alimentare cu apa pentru consum uman.

"In rezervorul impingatorului slovac se afla 42 tone de motorina si trei tone de ulei. Unda de poluare ar putea ajunge in apropierea prizei de apa de la Oltenita in aceasta noapte si in cursul dupa-amiezii la Slobozia", a declarat ieri Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Nationale "Apele Romane".

El a adaugat ca, din fericire, prizele de apa sunt de adancime, fiind putin probabil ca produsul petrolier sa ajunga in robinetele oamenilor. Autoritatile romane au trimis ieri, in zona afectata, o nava depoluanta. De asemenea, apa poluata ar putea fi dirijata pe Dunare, cu ajutorul unor baraje plutitoare, pentru a evita inaintarea irizatiilor. Impingatorul cu cinci barje "Polana" transporta 5.300 tone de grau si, in cursul noptii de duminica spre luni, fusese alimentat in portul Ruse cu 42 de tone de motorina.

Echipele de specialisti care s-au deplasat ieri dupa-amiaza la locul accidentului au afirmat ca rezervoarele de motorina ale navei sunt etanse si ca riscul produsul petrolier sa se scurga in continuare este minim. In continuare autoritatile romane vor lua masuri pentru ridicarea impingatorului slovac pe linia de plutire. Autoritatile din Giurgiu au luat masura salvarii celor opt membri ai echipajului si de interventie, pentru stingere intervenind sase impingatoare aflate in zona: trei ucrainene, doua bulgaresti si unul romanesc.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.