Daca in restul anului cele mai multe persoane vin sa doneze sange pentru o ruda sau un prieten aflat in spital, in apropierea sarbatorilor de iarna, oamenii care ajung la centrele de transfuzii au nevoie de bonurile valorice care se acorda pentru fiecare donare. "Nu mai e un secret ca majoritatea vin pentru bonul de masa pe care il valorifica asa cum pot, si anume pe alimente de trebuinta in apropierea sarbatorilor de iarna", a precizat medicul Mihaela Hoinarescu, din cadrul Centrului de Transfuzii din Capitala.

Aceasta a mai adaugat ca "la inceputul lunii nu am fost asa aglomerati, insa o data cu apropierea sarbatorilor, numarul donatorilor de sange a crescut semnificativ. In restul anului vin mai ales cei care au pe cineva internat si care are nevoie urgenta de sange sau de produse ce tin de domeniul hematologiei". Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, o persoana care doneaza sange in mod voluntar primeste pentru asigurarea alimentatiei speciale dupa ce i s-a efectuat acest act medical un singur bon cu o valoare de aproximativ 300.000 lei vechi.

"In prezent, in Romania exista noua milioane de potentiali donatori, insa doar 370.000 de persoane doneaza sange anual. Pentru a asigura necesarul de sange si produse sanguine ar trebui sa avem 25 de donatori la mia de locuitori, insa la ora actuala sunt 17,5 donatori la mia de locuitori", sustine directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti, Antoaneta Bugner.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.