Preocuparea romanilor informati pentru sanatatea lor se reflecta tot mai mult in consumul de carne. Anul acesta este practic pentru prima data cind consumul de carne de pui il depaseste pe cel de porc. In ceea ce priveste vita si pestele, diferentele sint insignifiante.

Fie ca este vorba de dorinta de a consuma alimente mai sanatoase, fie pentru ca produsele din carne sint din ce in ce mai scumpe, con-sumul de carne din Romania este in scadere.

Conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii, romanii maninca din ce in ce mai putina carne, indiferent de natura acesteia. Spre exemplu, din datele operative ale Ministerului Agriculturii, daca in 2003 un roman consuma in medie aproximativ 58 de kilograme de carne de porc, vita, pasare si peste intr-un an, anul acesta, cantitatea a scazut la aproximativ 42 de kilograme, fiind practic la acelasi nivel cu cea din 2004.

Porcul scade in preferinte

Odata cu scaderea generala a consumului de carne, din datele ministerului de resort reiese si faptul ca, de anul acesta, carnea de porc nu mai este in topul preferintelor romanilor, pe prima pozitie in ceea ce priveste tipul de carne cel mai cautat trecind puiul. Mai precis, anul in curs un roman a mincat in medie 17,4 kilograme de carne de pasare fata de 16,4 kilograme de carne de porc. Altfel spus, 41% din consumul total era carne de porc, fata de 39% cit reprezenta carnea de pasare. Aceasta in conditie in care, la nivelul lui 2003, raportul era 50% carne de porc, si numai 34% pasare.

Scaderea cea mai drastica a cantitatii de carne de porc mincata de un roman s-a inregistrat anul acesta, cind raportat la 2004, consumul s-a diminuat cu aproximativ 2 kilograme, fata de 1,3 kilograme cit a fost diferenta intre consumul din 2004 si cel din 2003.

In ceea ce priveste carnea de bovine, consumul a fost in ultimii ani fluctuant, inregistrind o crestere in 2004 fata de 2005, dar o reducere anul acesta raportat la anul trecut. In momentul de fata, consumul de carne de vita pe cap de locuitor se ridica la 7,6 kilograme.

De asemenea, in cazul carnii de peste consumul a ramas constant, la 3 kilograme pe cap de locuitor.

Care este explicatia

Specialistii apreciaza ca reducerea consumului de carne se datoreaza in principal preocuparii romanilor pentru o dieta mai sanatoasa.

"Cred ca exista o preocupare pentru dieta romanilor, care incep sa se informeze. Sintem pe primul loc la boli cardiovasculare, fapt care este in strinsa legatura cu dieta", ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Potrivit acestuia, persoanele cele mai preocupate de sanatatea lor sint persoanele cu studii superioare si persoanele mai in virsta.

Mencinicopschi mai spune ca, de sarbatori, este permis un consum alimentar mai consistent, in conditiile in care dupa sarbatori se revine la dieta mai saraca in proteine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.