Reprezentantii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) vor sa stimuleze cercetarea in mediul universitar, institute si in sectorul industrial privat printr-o noua lege in domeniul protectiei proprietatii industriale.

Actuala lege va fi modificata de anul viitor, cand vor fi introduse un nou sistem de taxe si un nou tip de certificat de recunoastere. Astfel, din 2006, IMM-urile cu o cifra de afaceri mai mica decat un milion de euro vor plati, pentru un brevet de inventie, doar 20% din valoarea totala a taxelor, fata de 50% acum.

Reducerea propusa de OSIM este de 1.500 de lei noi. "In Romania exista o situatie anormala - prea multe cereri de brevet provin de la persoane fizice, care nu au nici timpul si nici resursele tehnice necersare pentru a produce o inovatie semnificativa intr-un domeniu, care sa aiba si o aplicabilitate imediata in industrie. In tarile din vest, majoritatea inventiilor protejate provin de la firme care au dezvoltat si activitate de cercetare", spune Gabor Varga, directorul general al OSIM. Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, 40% din cererile de brevetare provin de la persoane fizice si doar 10-15% din sectorul de cercetare universitatara. Potrivit proiectului legislativ al OSIM, persoanele fizice cu resurse financiare mai mici, dar si cu "pretentii tehnologice" mai mici, isi vor putea proteja dreptul de proprietate intelectuala printr-un brevet de utilitate. Diferenta fata de brevetul de inventie consta in faptul ca presupune costuri mai mici, protectia va fi valabila pe o perioada mai mica de timp (6 pana la 8 ani), iar procedura este mai rapida.

"Nu se compara inventiile facute acasa, dupa patru si jumatate dupa-amiaza si cu mijloace rudimentare cu cele in care o firma a facut investitii serioase si pe care, eviident, o va si aplica cat mai repede", a mai spus Gabor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.