Comunitatea Aromana din Romania solicita institutiilor statului recunoasterea ca minoritate nationala.

In acest sens, au fost formulate cateva amendamente la actualul proiect de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania. Lenus Ianus, membru al Comunitatii Aromane, a declarat ca cererea lor este una fireasca si ca atat legea interna, cat si de cea internationala obliga Romania sa accepte si sa respecte drepturile unei minoritati nationale. Pozitia lor a fost prezentata in repetate randuri atat grupurilor parlamentare, cat si comisiilor de specialitate de la Camera Deputatilor.

Potrivit conducerii Comunitatii, ei cer doar ajutor pentru a-si salva limba, cultura si traditiile, a caror disparitie este inevitabila, si nu formuleaza revendicari de ordin politic. Potrivit ultimului recensamant, in Romania sunt aproximativ 27.000 de aromani, insa ei estimeaza ca numarul real este de aproape 150.000, doar 5.000 fiind pana acum membri ai Comunitatii Aromane.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.