Cazul agresorului prins cu ajutorul reporterilor Antenei 1 a stirnit numeroase controverse, totul culminind cu comunicatul de ieri al Conventiei Organizatiilor de Media care acuza nerespectarea deontologiei profesionale.

Cazul cutitarului care si-a injunghiat prietena in biroul directoarei Scolii Centrale din Bucuresti are inca ecouri, chiar daca agresorul a fost retinut de politie. Duminica trecuta, reporterii Antenei 1 realizasera un interviu cu Constantin Grozea. Ei au obtinut numarul de telefon al faptasului chiar de la victima, careia Grozea ii ceruse iertare printr-un sms trimis dupa comiterea infractiunii. Jurnalistii de la Antena 1 i-au propus o intrevedere in exclusivitate pe care infractorul a acceptat-o fara retinere. La scurt timp dupa inceperea interviului si-a facut aparitia un echipaj al politiei alertat in prealabil, agresorul fiind arestat.

O anexa a politiei

COM, alaturi de Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), a remis un comunicat prin care considera ca gestul Antenei 1 "stirbeste imaginea breslei, pune in pericol viata jurnalistilor si integritatea lor fizica si incalca principii deontologice general valabile". Cele trei institutii incrimineaza faptul ca "in ultimul rind, este pusa in discutie chiar credibilitatea presei, al carei rol este acela de a relata si a informa impartial, si nu de a se implica de o parte sau de alta, devenind, de exemplu, un 'departament-anexa>> al organelor de ancheta."

Adevarul este dincolo de noi

Presedinta CJI, Ioana Avadani, crede ca Antena 1 a avut o incercare de tun de presa. "Rolul jurnalistului nu este sa ajute politia la modul fizic, el este un agent al interesului public", considera ea. La fel de vehement este si Stefan Cindea, initiatorul comunicatului COM: "Reporterul Antenei este in primul rind jurnalist; trebuia sa se intilneasca cu el ca jurnalist si nu ca cetatean. Este o problema de deontologie si nu de lege".

In tabara opusa se afla presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Cristian Tudor Popescu, care este de parere ca "interesul civic trebuie sa primeze inaintea datoriei de jurnalist". De aceeasi parere este si jurnalistul Robert Turcescu, care crede si el ca Antena 1 a procedat corect. "Exista anumite limite, situatii in care nu poti pune problema protejarii surselor. Grozea era un recidivist, un individ care reprezenta un pericol public. Reporterii erau obligati moral sa discute cu autoritatile". In fine, contactat telefonic, redactorul-sef al stirilor Antenei 1, Vlad Petreanu, a refuzat sa comenteze in vreun fel acuzatiile aduse postului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.