Povestea controversatei piese „Evanghelistii“ a Alinei Mungiu Pippidi a ajuns la epilog. Dupa ce s-au hazardat in atacuri virulente atit la adresa autoarei, cit si a regizorului, autoritatile locale nu s-au sinchisit sa faca act de prezenta nici la spectacolul de ieri.

"Evanghelistii" s-au bucurat de un succes nebun la Iasi, jucindu-se cu sala arhiplina chiar si la a treia reprezentatie. Spectatorii, in majoritate studenti, au venit, dupa cum multi au marturisit, "dintr-o curiozitate provocata mai mult de reactiile negative ale unor reprezentanti ai administratiei locale si ai Bisericii".

Marii absenti la spectacolul de miercuri-seara au fost si marii acuzatori. Nici primarul Gheorghe Nichita, cel care a propus o dezbatere privind oportunitatea jucarii acestei piese, nici un alt consilier local sau vreun reprezentant al Bisericii nu au fost in sala. Acuzele si amenintarile la adresa regizorului nu au adus nici o modificare in piesa, Benoit Vitse pastrind acelasi stil avangardist si aceleasi scene erotice.

Singurul consilier local care a vizionat piesa, la a doua reprezentatie, este Seryl Talpalaru, profesor la Liceul "Emil Racovita" si membru in comisia de cultura. "Piesa trebuie tratata ca un spectacol, e drept, prezentat intr-un stil postmodern, si nu ca pe o transpunere a unor fragmente biblice. Trebuie facuta diferenta intre textul piesei si punerea in scena, dar, dincolo de toate, trebuie tratat ca pe un act de cultura care nu de fiecare data este pe gustul tuturor", sustine Seryl Talpalaru.

Opinii pro si contra

Dupa spectacol, au aparut si opiniile publicului. "Mi-a placut textul si mai putin jocul actorilor, dar este laudabil efortul lor. Este o piesa profunda, care aduce in atentie probleme ale societatii: dictatura si cenzura", a declarat la iesirea din sala Cosmin Parfeni, student in anul II la Facultatea de Matematica.

Erotismul prezent in anumite scene ale piesei a fost un alt motiv de comentarii. "Este putin mai indraznet prezentat. Dar trebuie sa intelegi mesajul, sa ai o oarecare cultura", sustine Magda Constantinescu, studenta in anul III la Facultatea de Medicina. Au existat insa si opinii mai retinute in ceea ce priveste calitatea textului semnat de Alina Mungiu Pippidi. "Piesa nu mi s-a parut deloc scandaloasa si nici macar foarte profunda. Si expresia teatrala lasa de dorit, dar poate fi pusa pe seama experientei de inceput a unora dintre actori. Nuditatea nu are conotatii pornografice. Eu nu m-am dus la teatru sa vad povestea lui Iisus, pentru asta pot reciti Noul Testament. Piesa arata modalitatea prin care se instituie un mesaj de putere si atita tot. Dar publicitatea, fie ea si negativa, a transformat spectacolul intr-un succes", spune Sorin Bocancea, lector la Universitatea "Petre Andrei".

Alina Mungiu vine la Iasi

In spatele cortinei, in culise, alte comentarii, de data aceasta ale actorilor. "Nici o secunda nu am avut retineri in privinta acceptarii rolului pe care-l joc, cel al lui Cheritos. Spre deosebire de cei care au comentat-o, am citit textul. In plus, toti am fost obligati sa facem si o documentare de rol, deci sa recitim anumite pasaje biblice pentru a intelege mai bine personajul. Cei care arunca acum cu noroi ar fi trebuit sa fi fost cot la cot cu noi la repetitii, sa vada ca se joaca piese 'mai scandaloase>> la Botosani sau Neamt, sau pur si simplu sa calce pe la teatru, la Ateneu", sustine Geo Svaiter, actor la Teatrul Luceafarul si cel care l-a interpretat pe Cheritos in "Evanghelistii".

Si regizorul Benoit Vitse se declara multumit de reactia publicului dupa spectacol: "Ma bucur ca au venit foarte multi tineri si ca, in pofida tuturor reactiilor, publicul nu a ocolit Ateneul. La spectacolul din 12 decembrie, care nu va fi ultimul din acest an, se va afla in sala si autoarea textului, Alina Mungiu Pippidi".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.