Salvamontistii bistriteni avertizeaza ca riscul producerii de avalanse in Muntii Rodnei, Calimani si Tibles este de gradul patru, motiv pentru care atrag atentia turistilor sa evite deplasarile in golurile alpine.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, sambata, de Serviciul Public Salvamont Bistrita-Nasaud, exista risc ridicat de avalansa, evaluat la gradul patru din cinci, din cauza cantitatilor mari de zapada proaspata depusa in ultimul interval de timp.

"Le recomandam turistilor sa evite deplasarile catre golurile alpine si crestele montane din judetul Bistrita-Nasaud, iar cei care practica sporturi de iarna sa nu depaseasca limitele partiilor amenajate in acest sens. Riscul ridicat de avalansa (gradul 4) se va mentine pe perioada intregii saptamani viitoare", se arata in comunicat.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, seful Serviciului Public Salvamont, Mircea Baciu, a declarat ca in zona de creasta este foarte multa zapada viscolita, depozitata pe vai, care poate pleca la vale in orice moment.

"In plus, vantul bate cu putere la munte si exista riscul sa miste aceste blocuri de zapada", a spus el.

Potrivit sursei citate, sambata erau mai multi turisti pe partia de la Valea Blaznei, din Muntii Rodnei, iar in zona de creasta se aflau cativa salvamontisti din Toplita si Dej care practicau schi de tura si care au ales sa mearga pe trasee sigure.

"In colegii nostri avem incredere, dar altor turisti nu le recomandam acum sa porneasca pe munte fiindca este extrem de riscant", a declarat Baciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.