Zeci de bucuresteni, nostalgicii perioadei comuniste, au venit ieri, de Sfantul Nicolae, la mormantul fostului conducator cu flori, lumanari si eventual niste mere, pentru pomana sufletului. De dimineata si pana seara, pensionarii s-au perindat prin fata micului mormant, au varsat o lacrima, au schimbat pareri, amintindu-si totodata de "epoca glorioasa".

Cimitirul Ghencea din Bucuresti a fost luat cu asalt ieri de rudele si prietenii celor care, odata, s-au numit Nicoleta, Nicu sau Nicolae. Fostul conducator al Romaniei, Nicolae Ceausescu, nu a fost nici el uitat de romanii care l-au apreciat si care, mai mult sau mai putin, s-au numarat printre apropiatii familiei. Pe locul modest si saracacios unde odihneste (sau cel putin se presupune) cel mai mare dictator al Romaniei mai fumega si acum cateva lumanarele.

Credinciosi si dupa moarte

"Doamne, cate case a construit el...", boceste o femeie, iar alta aproba: "Saracul, mult bine a mai facut, iar acum ce-l mai regretam". Conform paznicilor cimitirului, ieri, peste 100 de oameni, toti trecuti de floarea varstei, s-au perindat pe la mormintele Ceausestilor. "DaŽ Elena unde e?", se intreaba un vizitator. "S-au certat si ea s-a dus vreo 10 metri mai incolo", glumeste unul dintre paznici. Intr-adevar, mormantul Elenei Ceausescu e pe cealalta parte a aleii cimitirului. Si pe ea au vizitat-o fostii comunisti, desi mai cu retinere. Marin Iotu, de 81 de ani, marturiseste ca in fiecare an, de Sfantul Nicolae, vine la cimitirul Ghencea cu lumanari: "Sufleteste am o atentie deosebita pentru acest om. A fost un om cinstit si am venit sa-i aduc un omagiu" (ii dau lacrimile). Prietenul si colegul sau, Georgescu Ion, sustine ca el a venit la cimitir doar in speranta de a o intalni pe Zoe, fata Ceausestilor, pentru a-l ajuta cu publicarea unui manuscris despre comunism, pe care i-l resping toate tipografiile.

"De noua ani umblu cu ea pe la tipografii, iar azi voiam sa vorbesc cu Zoe, dar nu a venit. Eu l-am cunoscut personal pe Ceausescu, n-am fost neaparat prieteni buni, dar l-am respectat ca om si, cand traia, pot sa spun ca in zilele de Sfantul Nicolae nu facea parade, ci petrecea in familie, in cerc restrans". Georgescu e convins ca trupul fostului conducator nu se afla in Ghencea, dar a venit, totusi, la mormantul oficial, ca gest simbolic.

Locul unde se intalnesc comunistii

Locul de intalnire a nostalgicilor "epocii de aur" este, se stie, mormantul lui Nicolae Ceausescu. Cei care vin frecvent cu cate o lumanare au ocazia sa intalneasca alti adepti ai fostului regim, sa schimbe impresii si sa rememoreze amintiri. Ieri, paznicii cimitirului au avut parte de un adevarat spectacol: "De dimineata venisera la un moment dat vreo 30 de persoane, se tot contraziceau si faceau politica", povesteste unul dintre paznici, de pe bancuta din fata mormantului.

Daca unii bucuresteni au venit numai din curiozitate, altii viziteaza mormantul chiar de cateva ori pe luna. Este cazul lui Ion Popescu, de 70 de ani, pe care neaŽ Nicu l-a ajutat mult in viata, conform spuselor: "Am venit azi sa vad cum mai arata mormantul lui neaŽ Nicu, daca l-a vizitat multa lume... Constiinta ma obliga sa fac asta pentru ca pe mine m-a ajutat in multe situatii mai demult, cand lucram in Comitetul Central. Ma voi duce si la tanti Lenuta, ca a fost nevasta lui, care i-a facut copii".De cealalta parte, un alt vizitator, de asemenea fost apropiat al familiei, dezvaluie ca, de fapt, Valentin Ceausescu nu este copilul lui Nicolae. "Elena a fost insarcinata cu un tovaras de lupta care, atunci cand a plecat intr-o misiune, l-a rugat pe Nicolae sa aiba grija de ea. Omul a murit in misiune, iar Ceausescu a recunoscut copilul cand s-a nascut. Stiu asta din cercurile apropiate si ma abtin de la alte comentarii", povesteste Adrian Stoenescu. Acesta a mai adaugat ieri ca a venit la mormant "din respect pentru un om care a creat o lume, a adus pacea, bunastarea si din inculta a facut-o culta, asigurand invatamant gratuit".