Contestata inca inainte de premiera, piesa Alinei Mungiu Pippidi se joaca si dincolo de scena Ateneului iesean. Regizorul Benoit Vitse si autoarea piesei au fost pusi la zidul infamiei. Acuzatorii: de la primar, consilieri locali, oameni de teatru pina la inalte fete bisericesti.

Subiectul "Evanghelistii" a fost adus in discutia Consiliului Local Iasi de Petrica Ciubotaru, actor al Nationalului iesean si consilier PSD. "Unele spectacole ar putea sa intre in contradictie cu principiile morale, religioase sau artistice ale urbei. Primaria trebuie sa se implice mai mult, prin urmarirea acestei piese, mai ales ca productiile de la Ateneu sint finantate de la buget", sustine Petrica Ciubotaru.

Fara sa fi fost prezent in sala la premiera, dar vadit influentat de reactiile negative ale Bisericii, primarul Gheorghe Nichita a intrat si el in tabara anti-Pippidi&Vitse. In opinia primarului Nichita, piesa Alinei Mungiu trebuie disecata in urmatoarele zile de Comisia pentru cultura, care va decide daca piesa va mai fi sau nu jucata. "Analiza trebuie facuta repede, mai ales ca dam din ce in ce mai multi bani la Ateneu. Voi discuta cu oameni de cultura, cu reprezentanti ai Bisericii sa vedem ce este de facut. Discutiile vor fi in prezenta directorului Ateneului", a subliniat primarul Nichita.

Comisia de cultura va trebui sa discute foarte repede cazul "Evanghelistii", a doua reprezentatie a piesei fiind in aceasta seara, iar a treia, si ultima din acest an, pe 12 decembrie. "Avem noroc, am putea spune, ca, pina verifica cei din comisie, se va termina de jucat piesa", a conchis regizorul piesei, Benoit Vitse.

Se clatina scaunul regizorului

Una dintre sarcinile viitoare ale Comisiei de cultura va fi si analiza activitatii lui Benoit Vitse. "Sa vedem daca directorul s-a adaptat sau nu. Ateneul este in Romania, si nu in Franta. Nu trebuie sa ajungem la lupte de strada ca in Franta", a spus primarul Nichita. In acest context, Nichita l-a amenintat voalat pe Vitse: "Se poate merge chiar mai departe in ceea ce priveste actuala conducere de la Ateneu".

Exista insa si voci in cadrul Consiliului Local care au facut apel la toleranta. "Desi nu am vazut deocamdata piesa, exista peste tot in lume experimente artistice novatoare, avangardiste sau postmoderne, care nu intotdeauna sint acceptate de public si, de aceea, nu vad de ce trebuie sa controlam repertoriul", a spus Camelia Gavrila, consilier local PNL si membru in Comisia de cultura.

Telefoane de amenintare

In replica, Benoit Vitse l-a acuzat pe Nichita de xenofobie. "Se pare ca exista persoane in Romania care manifesta sentimente xenofobe, pentru ca s-au facut referiri inclusiv la originea mea. Referitor la reactiile vehemente, cred ca ele sint o oglinda perfecta a actualei societati romanesti. Acest lucru dovedeste ca in Romania exista cenzura, o noua cenzura care incalca un drept fundamental: libertatea de exprimare", sustine Vitse.

Regizorul a mai spus ca, imediat dupa premiera de simbata, a primit numeroase telefoane, "unele ca semn de admiratie, altele de amenintare, jignitoare".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.