Guvernul a adoptat ordonanta care stabileste ca indexarea taxelor locale este la latitudinea autoritatilor locale si nu reprezinta o obligatie impusa de la nivel central.

Ordonanta a fost adoptata in sedinta de miercuri a Executivului, afirma surse oficiale.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ulterior, s-a anuntat ca Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabileste ca autoritatile locale sunt cele care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

Informatia a fost confirmata de Guvern, care a precizat ca ordonanta va fi aprobata in prima sedinta din 2013.

La randul sau, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc, scrie MEDIAFAX.

Hotararea de guvern din decembrie pentru indexarea impozitelor si taxelor locale a fost insa publicata in Monitorul Oficial in ultima zi a anului trecut si multe autoritati locale au decis deja majorarea taxelor invocand tocmai aceasta hotarare de guvern.

Inaintea sedintei de miercuri a Guvernului, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicata o forma modificata a proiectului de ordonanta privind indexarea taxelor locale, comparativ cu varianta avansata la sfarsitul anului trecut, document care prevede acum ca "pentru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Aceste hotarari pot fi adoptate in termen de cel mult 20 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor si taxelor locale aprobate prin hotarari ale autoritatilor deliberative se compenseaza cu obligatii de plata catre bugetele locale, cu termene de plata viitoare sau se restituie la cerere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.