Ministerul Sanatatii a fost sanctionat de CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat cu avertisment Ministerul Sanatatii pentru aplicarea unui tratament diferentiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, ceea ce duce la incalcari grave ale dreptului la sanatate, informeaza, joi, ARAS.

Sesizarea a fost facuta de ARAS (Asociatia Romana Anti-Sida) cu sprijinul UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) si APADOR-CH, care au semnalat ca medicii noteaza diagnosticul "infectie cu HIV" pe adeverintele medicale pentru institutiile non-medicale care solicita acest document pentru inscrierea la scoala, angajare, inscriere la cursuri de formare profesionala, somaj, scutirea de la orele de educatie fizica etc.

"Aceasta obligatie a medicilor, determinata de rubricile adeverintei, intra in contradictie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a pastra secretul profesional", se arata in comunicatul oraganizatiilor.

ARAS precizeaza ca, in faza initiala de mediere, Ministerul Sanatatii si-a luat angajamentul ca va trimite o circulara prin care va informa medicii ca acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinte, lucru care nu s-a realizat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.