Postul Craciunului este tinut de un roman din zece, majoritatea celor care aleg sa posteasca fiind trecuti de 50 de ani, scrie MEDIAFAX.

Un studiu referitor la obiceiul de a posti al romanilor arata ca 37% dintre cei cu varsta peste 14 ani obisnuiesc sa tina post cu ocazia Craciunului, iar 9% tin toate cele 40 de zile de post. De asemenea, majoritatea celor care postesc de Craciun respecta acest obicei si cu ocazia Pastelui (97%).

In ceea ce priveste distributia pe zone, cele mai multe persoane care tin post sunt din mediul rural (43%), fata de 32% din mediul urban, Moldova fiind regiunea geografica unde au fost inregistrati cei mai multi romani care postesc (50%).

Cu ocazia Craciunului, cei mai multi tin post miercurea si vinerea (20%) sau in ultima saptamana inainte de Craciun (14%) si 9% tin tot postul, se mai arata in studiul realizat de Mercury Research. Aproximativ de trei ori mai multe femei decat barbati reusesc sa tina tot postul (14% fata de 4%).

In ceea ce priveste motivele pentru care romanii postesc, realizatorii studiului au constatat ca acestea variaza intre credinta si nevoie de detoxifiere. Astfel, potrivit studiului, pe primul loc pentru cei care tin postul Craciunului se afla credinta (71%), urmata de sanatate (28%). 7% tin post pentru detoxifierea organismului, aceasta nevoie fiind prezenta in special in categoria de varsta 40-50 ani, unde 15% au aceasta motivatie.

De asemenea, postul are ca scop iertarea pacatelor pentru 15% dintre participantii la studiu, insa, din acest punct de vedere, tinerii sunt cel mai putin ingrijorati de acest aspect (doar 1% dintre acestia au aceasta motivatie).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.