Noua Lege a sanatatii va fi prezentata Guvernului in prima sedinta imediat dupa alegeri, respectiv in 12 decembrie, a declarat luni Vasile Cepoi.

"Am vorbit cu premierul si pe 12 decembrie, in prima sedinta de Guvern, imediat dupa alegeri, vom prezenta Legea sanatatii. Fata de proiectul de lege supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministrului Sanatatii nu sunt modificari majore, ci doar de ordin tehnic, pentru ca actul a fost scris de grupuri diferite si acum se armonizeaza informatiile", a spus Vasile Cepoi, consilier de stat in Ministerul Sanatatii.

Potrivit fostului ministru al Sanatatii, "sistemul mutualist" in asigurarile de sanatate ramane obligatoriu.

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se transforma in ceva similar cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), adica reglementeaza si supravegheaza sistemul asigurarilor obligatorii, iar ceilalti, asigurarile facultative. (...) Primul pas pentru implementarea Legii sanatatii vizeaza reorganizarea CNAS. Orice organizatie sau sindicat, sau casa judeteana de asigurari de sanatate, sau cea a Capitalei se poate trasforma intr-o societate mutuala daca aduna un numar suficient de asigurati, cat prevede legea, respectiv intre 700.000 si 1.000.000", a adaugat Cepoi, citat de MEDIAFAX.

In legatura cu pachetul social de servicii, Vasile Cepoi a spus ca acesta va fi ca "o asigurare facultativa sustinuta de catre stat pentru categoriile defavorizate", plafonul pana la care oamenii vor fi inclusi in categoria aceasta fiind stabilit de catre Ministerul Muncii.

"Pachetul de baza este al asigurarilor, iar pachetul social este ca o asigurare facultativa sustinuta de stat, pentru categoriile defavorizate. Adica acele servicii medicale care nu costa mult, dar care presupun un risc medical crescut daca nu se intervine, cum ar fi, de exemplu, un ulcer, care netratat duce la hemoragie digestiva si ne costa mai mult. Altfel spus, va fi un pachet de baza sustinut din fondul de asigurari, unul social pentru persoane din categoria defavorizati", a precizat Cepoi.

Vasile Cepoi a mai spus ca in noua lege a fost pastrat, conform proiectului Ministerului Sanatatii, faptul ca spitalele se pot autoguverna.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.