Sistemul de sanatate are nevoie de alte abordari pe palierele principale - organizare, resurse umane si finantare, prin reorganizare putand sa se ajunga la eficientizare in termen scurt si mediu, a declarat luni ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca sistemul actual are nevoie de mai multe abordari pe palierele principale, cum ar fi organizarea, resursele umane si finantarea, scrie MEDIAFAX.

"Multe lucruri pot fi rezolvate prin organizare mai buna, resursele umane trebuie abordate diferit fata de acum. Si mai e finantarea, pentru ca nimeni nu poate spune ca avem o finantare buna. Trebuie sa fim foarte atenti cum cheltuim banii pe care ii avem, cum ii gestionam, si trebuie sa vedem cum gasim resurse suplimentare care sa asigure o finantare corecta, care nu se poate face brusc", a spus Raed Arafat la conferinta Mediafax Talks about Health Reform.

Raed Arafat a mai spus ca, la nivel organizatoric, Ministerul Sanatatii a identificat o serie de masuri, cum ar fi cea privind spitalele strategice.

"Intentia este sa ne concentram pe dezvoltarea lor in urmatorii doi - trei ani. In loc sa imprastiem pe tot sistemul si cu sumele avute sa nu simtim diferenta, cel putin ne concentram unu - trei ani pe anumite unitati ca sa ajunga la un nivel vizibil mai bun. S-au identificat unitatile si bineinteles ca primim solicitari de la spitale de oras mic ce considera ca sunt de nivel strategic", a adaugat ministrul Sanatatii.

In ce priveste finantarea, ministrul a precizat ca toata lumea este de acord cu faptul ca sistemul actual este subfinantat si ca anumite fonduri "se scurg".

"Nimeni nu e naiv sa spuna ca daca rezolvi scurgerile, sistemul este bine finantat, dar ele trebuie rezolvate", a subliniat Raed Arafat.

El a dat ca exemplu utilizarea medicamentelor fara a se tine cont de indicatiile din prospect, ceea ce a dus la cresterea costului se anumite domenii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.