Consumul de substante noi cu proprietati pshioactive, etnobotanice, reprezinta o problema pentru sectiile de primiri urgenta in majoritatea judetelor.

In 54,1% dintre cazurile de urgenta inregistrate in 2011 s-a raportat un astfel de consum, rezulta din Raportul anual prezentat, joi, de Agentia Nationala Antidrog (ANA), scrie MEDIAFAX.

Raportul arata ca in majoritatea judetelor, la nivelul sectiilor de primiri urgenta se mentine o problematica semnificativa cauzata de consumul de substante noi cu proprietati pshioactive (SNPP).

"In peste jumatate (54,1 la suta) dintre cazurile de urgenta inregistrate in anul 2011 a fost raportat un asemenea tip de consum. (..) Se constata o crestere semnificativa a consumului injectabil (simplu sau mixt)", se arata in raport.

Pe de alta parte, specialistii confirma tedinta de scadere a ponderii cazurilor de urgenta determinate de consumul de heroina, opiacee (intoxicatii, supradoza, sevraj).

Potrivit documentului elaborat de ANA, comparativ cu anii anteriori, se remarca o crestere a deceselor indirect asociate consumului de droguri, concomitent cu scaderea cazurilor de decese direct asociate consumului de droguri.

In Raportul anual se mai arata ca anul trecut, in regim ambulatoriu si de internare au fost asistate 3.362 de persoane, dintre care 2.168 pentru droguri ilicite si SNPP.

Principalele tipuri de substante pentru care s-a solicitat asistenta sunt: SNPP, heroina, hipnoticele si sedativele si canabisul. SNPP reprezinta si cel mai frecvent mentionat drog secundar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.