Codul Rutier a fost modificat printr-o lege publicata luni care stabileste, printre altele, ca pentru reinnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicala.

Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012, dupa ce a fost adoptata de deputati la final de octombrie si de senatori in septembrie.

Potrivit noilor reglementari, ce se vor aplica din data de 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere, scrie realitatea.net.

Permisul poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.

O alta modificare la Codul Rutier, prevazuta in legea adoptata marti de deputati, se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.

Pana acum, aceasta vizita medicala nu era necesara pentru reinnoirea permisului de conducere.

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.ro.

Schimbari in codul rutier: Amenzile vor fi mai mari

Amenzi pentru ciclistii

Noul Cod Rutier reglementeaza si circulatia pe biciclete. Astfel, pot fi sanctionati cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si " nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor".

Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

Regula de aur pare a fi respectarea delimitarii drumurilor: daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

Bineinteles, nu se precizeaza nicaieri in noul cod ce se intampla daca accesul la pista este blocat de masini, garduri sau pietoni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.