Expertii Agentiei Europene de Mediu isi manifesta ingrijorarea fata de cresterea acelerata a temperaturillor medii in Europa. Ei arata ca, daca incalzirea va continua in acelasi ritm, o mare parte din continent ar putea deveni de nelocuit in urmatoarele decenii. Totodata, potrivit unui studiu al Institutului universitar al Natiunilor Unite pentru Mediu si Securitate umana, pana la 50 de milioane de persoane din intreaga lume ar putea fi constranse sa isi paraseasca locuintele pana in 2010 din cauza secetei, inundatiilor, alunecarilor de teren, cresterii nivelului oceanului si desertificarii.

Incalzirea planetei si degradarea mediului pe care risca sa o antreneze acest fenomen, mai ales in regiunile cele mai sarace, ar putea deveni o cauza majora de migrare in secolul XXI, transmite AFP. "In ultimii zece ani, catastrofele naturale au provocat deja moartea sau refugierea mai multor persoane decat au facut-o conflictele sau razboaiele civile", explica directorul Institutului ONU de la Bonn, Janos Bogardi. In jur de 20 de milioane de persoane au fost evacuate din cauza unor probleme legate de diverse forme de degradare a mediului.

Printre catastrofele anticipate, Institutul mentioneaza avansarea cu 10.000 de kilometri patrati pe an a Desertului Gobi din China, care ameninta numeroase sate, eroziunea accelerata a solului in Turcia sau Magreb, salinizarea a jumatate din terenurile arabile irigate din Egipt. In total, aproximativ 100 de milioane de oameni traiesc in prezent in zone situate sub nivelul marii si ar fi extrem de expusi unor asemenea riscuri.

Aproape jumatate din populatia planetei locuieste in zone de coasta sau aflate la cateva zeci de kilometri de acestea, potrivit ONU. "Numeroase orase mari din zone de coasta sau regiuni inundabile au un numar din ce in ce mai mare de locuitori in perimetre periculoase si altadata nelocuite", afirma Bogardi. Tarile in curs de dezvoltare sunt cu atat mai vulnerabile cu cat economia lor este adesea bazata pe sectoare dependente de clima, precum agricultura sau pescuitul. Incalzirea globala ar putea duce la topirea straturilor de gheata in nord si extinderea deserturilor din sudul Europei.

Populatia ar putea sa se concentreze practic in mijlocul continentului. Numai in 2003 au disparut 10% din ghetarii din Alpi. Europa nu a mai fost martora unor schimbari climatice de aceste dimensiuni de peste 5 000 de ani, se arata intr-un raport al Agentiei Europene de Mediu (EEA), publicat marti. "Chiar daca limitam incalzirea globala la obiectivul UE de crestere de 2 grade, vom trai in conditii atmosferice pe care fiintele umane nu le-au mai cunoscut", declara Jacqueline McGlade, director executiv al EEA.

Raportul EEA apreciaza ca temperaturile medii ar putea creste pe batranul continent cu pana la 6,3 grade in urmatorii 100 de ani. Climatologii precizeaza, insa, ca schimbarile nu vor fi uniforme. Astfel, temperaturile vor creste mai mult in Grecia, Italia si Spania si mai putin pe coasta Atlanticului, datorita influentei oceanului. In mod paradoxal, incalzirea globala ar putea determina o scadere cu patru grade a temperaturii medii in Europa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.