Taxa clawback aplicabila din iunie 2010 aduce la bugetul de stat venituri de 300 de milioane de euro pe an a declarat Lucian Duta, fostul presedinte al CNAS.

Potrivit Guvernului, Corpul de Control al premierului va sesiza Directia Nationala Anticoruptie asupra unor posibile fapte de natura penala constatate in cadrul unei actiuni de control privind activitatea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), acuzand ca, din cauza modului defectuos in care reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributtei trimestriale, nu au fost incasate venituri in suma totala de 189,7 milioane lei, reprezentand contributii trimestriale.

In aceasta comunicare transmisa de Guvern sunt mentionate doua perioade diferite pentru care este calculata paguba constatata, respectiv trimestrul IV 2009-trimestrul III 2010 si trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011. Ulterior, reprezentanti ai Guvernului au precizat ca perioada pentru care a fost calculata paguba este trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, nu pana la trimestrul III 2010 cum a informat.

In replica la anuntul Guvernului privind sesizarea DNA, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Lucian Duta, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX:

"Raportul Corpului de control al primului ministru face referire la Ordonanta de Urgenta 104 din octombrie 2009 si care prevedea colectarea taxei clowback de la producatorii de medicamente, veniturile realizate din aceasta taxa mergand exclusiv in bugetul Ministerului Sanatatii. Aceasta ordonanta prevedea, de asemenea, ca in termen de 15 zile de la emiterea ei, trebuiau elaborate normele de aplicare a acesteia, printr-un ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate".

Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, a mai spus ca pana la sfarsitul lui octombrie 2009, ministrul Sanatatii de atunci impreuna cu presedintele Casei trebuiau sa emita aceste norme.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

"Ministrul Sanatatii de atunci, Ionut Bazac, impreuna cu presedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu, trebuiau sa emita aceste norme. Trebuie, totusi sa adaug ca din punct de vedere insitutional CNAS nu are drept de initiativa legislativa, acesta sarcina apartinand ministrul Sanatatii", a sustinut Duta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.