Potrivit meteorologilor, in urmatoarele trei luni regimul termic mediu lunar se va situa in limite apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor.

Exceptie fac sudul si sud-estul tarii unde, local, sunt posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei.

In luna noiembrie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa in limite apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand nordul si nord-estul tarii, unde, local, valorile termice vor fi sub mediile multianuale.

In Romania, media multianuala lunara (1961 - 1990) este de 4,2 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii se pot situa peste normele climatologice in majoritatea regiunilor (de 43,9 litri/metrul patrat), exceptand sud-vestul si sudul tarii, unde acestea vor fi normale.

In decembrie, regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile sud-estice sunt posibile medii ale temperaturilor mai ridicate decat normele climatologice (minus 0,6 grade Celsius).

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii vor fi peste media climatologica, de 43,2 litri/metrul patrat, in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-est si local in vestul tarii acestea se vor situa in limite normale.

In prima luna din 2013, temperaturile medii lunare vor inregistra valori apropiate de mediile climatologice (minus 3,1 grade Celsius) in majoritatea zonelor, iar local, in sudul si sud-estul tarii, sunt posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de media climatologica (37,2 litri/metrul patrat) in majoritatea regiunilor tarii.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.