Exista o serie de analize care se recomanda a fi efectuate de catre toate femeile, dupa o anumita varsta, in scopul preventiei anumitor boli care sunt frecvente in populatia feminina.

Testul Babes-Papanicolau

Testul Papanicolau este indicat pentru a semnala existenta (nedureroasa) a celulelor anormale sau chiar canceroase la nivelul colului uterin, portiunea anatomica a uterului care vine in contact cu vaginul, scrie Healthy.ro.

Celulele prelevate pentru aceasta proba se pot folosi si pentru testarea infectiei cu HPV (atunci cand rezulatele testului Papanicolau sunt anormale, se recomanda si testarea HPV).

HPV este un virus cu transmitere sexuala, responsabil de aparitia cancerului de col: tulpinile HPV 16 si 18, fiind cel mai des asociate cu aceasta forma de cancer. Femeile care au rezulate normale la testul Papanicolau, au indicatie de a-l repeta la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.

Mamografia

Mamografia este o radiografie a sanului indicata a se realiza pentru preventia cancerului de san, o data la 1-2 ani, incepand cu varsta de 40 de ani.

Citeste intregul articol pe Healthy.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.