Tarabele din piete vor fi accesibile doar producatorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume si fructe romanesti, scrie MEDIAFAX.

Masura vizeaza eliminarea intermediarilor evazionisti care folosesc acte de producator false si genereaza statului pagube de peste 1 miliard euro din comertul "la negru".

Sumele cu care statul este pagubit anual din practicarea comertului "la negru" sunt estimate la peste un miliard de euro.

Un proiect de hotarare de Guvern stabileste in mod clar ca pe tarabele din cadrul pietelor agroalimentare va fi permisa comercializarea en detail a legumelor si fructelor proaspete "exclusiv de catre producatorii agricoli persoane fizice si numai a produselor din productie proprie, autohtona".

Noile reglementari vor intra in vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului in Guvern.

Persoanele juridice vor putea vinde legume si fructe proaspete, dar in spatii individuale din cadrul pietelor, delimitate distinct si amenajate corespunzator pentru depozitare si comercializare, inclusiv cu case de marcat.

"Administratia pietelor aloca tarabe din cadrul pietelor agroalimentare producatorilor agricoli persoane fizice, iar agentii economici persoane juridice comercializeaza legumele si fructele proaspete in magazine proprii gen aprozar sau, dupa caz, in magazine mixte", conform documentului.

Comercializarea en detail si en gross a legumelor si fructelor va fi conditionata de existenta unui carnet de producator cu elemente de securizare, avizat atat de primar, cat si de asociatia de profil,, incluzand date privind suprafata totala cultivata, structura pe specii de legume si/sau pomi, productiile estimate sa fie realizate.

Amenzi

  • Vanzarea pe tarabe a altor produse decat cele autohtone va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei.
  • Persoanele juridice care comercializeaza legume si/sau fructe in alte spatii decat cele prevazute vor fi sanctionate cu amenda intre 3.000 lei si 5.000 lei.
  • Administratia pietelor va suporta o amenda de 10.000 lei-20.000 lei daca nu inchiriaza corect tarabele.
  • Pentru lipsa actelor de transport, sanctiunea va fi o amenda de 3.000 lei-5.000 lei si confiscarea cantitatilor de legume/fructe transportate, dar si a mijlocului de transport.
Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.