Ministerul roman de Externe a analizat marti posibilitatea de a solicita ridicarea imunitatii diplomatului rus care a accidentat o tanara in Bucuresti.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a remis o Nota Verbala prin care se solicita autoritatilor Federatiei Ruse retragerea imunitatii de jurisdictie a diplomatului implicat in accidentul auto de duminica.

"Transmitem asteptarea ca legea sa isi spuna cuvantul si responsabilitatea in fata unei curti de justitie sa se materializeze. Suntem intr-un proces de reflectie interna, care nu e simplu in raport de practica internationala in materie de privilegii si imunitati, cu privire la pozitionarea noastra fata de posibilitatea solicitarii ridicarii imunitatii diplomatului respectiv", a spus Corlatean.

Acesta a precizat ca ambasadorul rus a dat asigurari in privinta disponibilitatii partii ruse de a rezolva acest caz, scrie rtv.net.

"A fost o discutie sobra, cum era de asteptat. Ambasadorul mi-a dat sigurari ca va exista o colaborare in gestioanrea acestei situatii deliate si ca va remite nota autoritatilor de la Moscova", a spus Corlatean adaugand ca autoritatile moscovite urmeaza sa decida daca dau sau nu curs solicitarii.

"I-am exprimat ambasadorului in termeni foarte clari preocuparea autoritatilor romane fata de consecintele acestui accident care au pus in pericol sanatatea si chiar viata unui cetatean roman (...) Normele internationale prevad obligatia diplomatilor de a respecta legile si regulamentele tarilor in care sunt acreditati", a mai relatat Corlatean.

El a aratat ca, din informatiile partii romane, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul dupa accident si a apreciat ca acesta ar fi trebuit totusi sa accepte testul, pentru a inlatura orice dubiu, chiar daca are dreptul de a se prevala de imunitate in astfel de cazuri.

O tanara de 19 ani a fost lovita, duminica, in jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federatiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflata la intersectia strazilor Camil Ressu si Ilioara.

Citeste si:
Ce trebuie să știi atunci când începi o activitate de ridesharing
Ce trebuie să știi atunci...

Soferul este cetatean rus, iar pe legimatia diplomatica este mentionat faptul ca este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum si prelevarea de probe biologice, invocand imunitatea de care beneficiaza, potrivit unor surse judiciare.

Tanara de 19 ani lovita de o masina a Ambasadei Rusiei pe o trecere de pietoni din Sectorul 3 al Capitalei este in coma la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Bagdasar-Arseni, avand contuzii la creier, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, Florian Bica.

Persoana din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti implicata in accidentul de duminica are calitatea de diplomat si beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa, pe teritoriul Romaniei, informeaza MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Citeste si:
Fiu lui Romică Țociu, mesaj emoționant după ce au câștigat a doua...
Fiu lui Romică Țociu, mesaj...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.