Dupa aproape doi ani de tergiversari, discutii si manifestatii, nimeni nu poate spune cu certitudine daca Parcul Carol I va gazdui sau nu Catedrala Mantuirii Neamului. Este, in schimb, limpede ca Monumentul Eroilor Comunisti nu va mai fi demolat, asa cum se dorea anterior. Directorul de Dezvoltare, Vlad Sommer, din cadrul Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, ne-a declarat ca Mausoleul va fi readus la forma initiala. "Placutele care au fost scoase de pe zona orizontala vor fi puse la loc. Mai mult decat atat, s-a constatat ca anumite suprafete orizontale de la exterior necesita reabilitarea. Mai exact, este vorba de granitul montat la umed care trebuie restaurat", a precizat Vlad Sommer. Pentru reamplasarea celor aproximativ 100 de placute de granit demontate este nevoie de o alta hotarare de Guvern, prin care sa se stabileasca si bugetul alocat in acest scop. In urma cu un an, cu 25 miliarde de lei, bani de la bugetul de stat, au inceput lucrarile de demontare a Mausoleului si se preconiza ca ele sa fie gata in sase luni.

Din nou la judecata

In ceea ce priveste procesul care se deruleaza intre Ministerul Culturii si Cultelor si Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, acesta continua. Pe 19 ianuarie va fi urmatoarea infatisare la Curtea de Apel. De asemenea, Asociatia a cerut, ieri, o audienta la noul ministru al culturii pentru a discuta despre anularea ordinului de declasare. "Imi doresc sa castigam acest proces, dar nu politic. Vreau ca instanta sa fie obiectiva", a spus Remus Cernea, presedintele Asociatiei.

O prioritate mereu amanata

La intrarea in campania prezidentiala, Traian Basescu a raspuns in presa unei intrebari referitoare la pozitia sa fata de Catedrala Mantuirii Neamului: "Este o prioritate pentru noi toti ortodocsii. Singura problema pe care o avem legata de construirea Catedralei Neamului este amplasamentul, iar eu, atat ca primar, cat si in calitate de cetatean, optez pentru construirea acestui edificiu ori pe Bulevardul Unirii, in terenul imens disponibil in apropierea Pietei Alba Iulia, ori pe fostul amplasament al Manastirii Vacaresti". Ramane de vazut in ce masura, o data ajuns presedintele tarii, Traian Basescu isi va schimba viziunea asupra problemei. Patriarhia considera, in continuare, ca procesul intentat de catre Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta Ministerului Culturii si Cultelor nu are nici o relevanta in privinta construirii Catedralei in Parcul Carol. "Viitoarea catedrala patriarhala se va construi in Parcul Carol din Bucuresti, potrivit Legii nr. 441/2004, aprobata in cele doua Camere ale Parlamentului si promulgata de presedintele Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al BOR.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.