Numarul persoanelor care "prospera" in tari ale Uniunii Europene ca Romania, Bulgaria, Lituania sau Portugalia continua sa fie intre cele mai scazute din Europa, potrivit unui sondaj al institutului Gallup dat publicitatii astazi si citat de evz.ro.

In 2012, evaluarea nivelului de trai s-a inrautatit cel mai mult in Cipru, Spania si in Franta, comparativ cu anul trecut, iar in cele cateva tari unde s-a imbunatatit - Bulgaria, Romania, Lituania si Portugalia - proportia celor care afirma ca sunt "prosperi" ramane intre cele mai scazute din

Institutul Gallup i-a clasificat pe participantii la sondaj in cele trei categorii in functie de evaluarea facuta de ei insisi vietii lor curente si viitoare, pe o scara de la 1 la 10, folosind scala Cantril (Cantril Self-Anchoring Striving Scale)
- minim 7-8: indivizi "prospera";
- cel mult 4: indivizi "sufera";
- restul: "se zbat".

In medie, 37% dintre locuitorii UE "prospera" in 2012 - similar cu cei 38% din 2011, dar semnificativ mai putini decat in 2008 -, in timp ce majoritatea "se zbat" (54%), iar 10% "sufera".

Sondajul a demonstrat intre altele existenta unui decalaj clar in Europa intre nord, unde majoritatea sunt "prosperi", si sud si est, unde marea majoritate "se zbat" si "sufera".

Nivelul suferintei este cel mai ridicat in Bulgaria (39%), Ungaria (32%), Romania (27%) si Grecia (26%), dar este ridicat si in Letonia si Portugalia - 22% in fiecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.