Dependenta de Internet va fi introdusa in mod oficial in Manualul American de Diagnostic al Bolilor Mentale (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders - DSM-V).

Autorii spun ca este nevoie inca de cercetare pentru a stabili exact cum se manifesta si ce tratament trebuie aplicat pentru vindecare, relateaza forbes.com.

Deocamdata, se considera ca dependenta de Internet se comporta ca orice alt fel de dependenta, cu urmatoarele simptome:
- preocupare intensa fata de navigare pe Internet sau fata de jocuri video;
- simptome care marcheaza lipsa acestor activitati (senzatie de rau, agitatie, nervozitate);
- toleranta (se petrece din ce in ce mai mult timp pe Internet pentru a obtine aceeasi senzatie de placere);
- pierderea intereselor si hobby-urilor din offline;
- tentative esuate de a te "lasa";
- folosirea Internetului in scopul de a atenua deprimarea;
- inselarea si mintirea apropiatilor pentru a prelungi utilizarea.

Alte cercetari au demonstrat ca folosirea indelungata a Internetului provoaca schimbari pe fond neurologic, mai precis in acele zone care controleaza atentia, auto-controlul si procesarea emotiilor. Acestea sunt aceleasi zone care sunt stimulate in cazul persoanelor cu o dependenta chimica.

Daca acceptam statutul de boala mentala al dependentei de internet, ce urmeaza? Cum stabilim ca este vorba de o problema grava? Parintii pot sa-si dea seama ca fiul lor adolescent care dispare cu zilele pentru a termina cel mai nou joc are o problema.

Insa persoanele cu o forma usoara a dependentei pot sa argumenteze ca aceasta vine cu o serie de beneficii, cum ar fi productivitatea crescuta. In orice moment al zilei esti gata sa raspunzi la emailuri sau sa rezolvi o problema pe una dintre retelele de social media. Dar daca iti sacrifici timpul liber dedicat in mod normal familiei si celor apropiati pentru a petrece inca putin timp pe Youtube, atunci argumentul productivitatii nu mai are validitate.

Inca o problema ar fi tratamentul. La fel ca in cazul celor care au o dependenta fata de mancare ("binge-eating"), nu exista posibilitatea unei renuntari totale. Deoarece calculatorul si Internetul au ajuns sa fie unelte indispensabile pentru angajatii de astazi. Problema tratarii dependentei de internet se traduce astfel prin "managementul maladiei".

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

Crezi ca dependenta de Internet ar putea fi o problema pentru tine?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.