Cei care fumeaza sunt condamnati sa traiasca cu opt ani mai putin decat nefumatorii.
Asta e concluzia la care au ajuns specialistii romani. Un fapt deosebit de grav este acela ca in Romania aproape 10% dintre minorii care nu au implinit inca 10 ani fumeaza. "Fumatorii care fac si o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii. Cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani decat cei care nu au fumat niciodata", spune conf. dr. Florin Mihaltan, de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucuresti, care a relizat un studiu national privind fumatul.

Deosebit de grav este faptul ca acest flagel cuprinde copiii. Astfel, 50% dintre minorii sub 14 ani de la noi din tara au incercat o tigara, iar circa 10% fumeaza in medie cinci tigari pe zi. "Parintii acestor copii, profesorii si chiar medicii cu care ei vin in contact sunt de regula fumatori, asa ca nu este de mirare ca acesti copii incearca si ei", spune dr. Mihaltan. in ceea ce priveste medicii romani, peste 40% dintre ei sunt fumatori, la nivel european doar cei din Armenia si Georgia depasindu-i pe ai nostri. Studiul mai scoate in evidenta ca 28% dintre profesori fumeaza, iar in cazul elevilor procentul este de 22%.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.