Opt din cele mai cumparate 10 titluri din Romania sunt carti care privesc transformarea personala, motivatia si resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de libraria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an.

"Romanii dau bani pe carti care sunt simptomatice pentru motivatia (interesul) lor: sanatate, dar nutritie (are tangente si cu corpul si cu frumusetea), erotism in diferite versiuni (mai mult sau mai putin exotice pentru ei) si carti despre echilibru, fericire, dezvoltare personala si tot ce tine de psihismele lor si de atitudinea fata de viata. Intr-un fel, ei incep sa internalizeze responsabilitatea fata de propria lor persoana, pentru ca la romani imaginea de sine depinde foarte mult de ceea ce cred altii", spune psihologul Aurora Liiceanu, colaborator al blogului literar BookMag, sectiune a Elefant.ro.

Ea adauga ca cititorii sunt mai degraba femei, caracterizate prin interesul pentru tematicile respective - nutritie, introspectie si spaime fizice. Majoritatea dominanta a cumparatorilor de carte pe portalul Elefant.ro este reprezentata de femei (75% din total).

Potrivit comunicatului, si in Romania, ca pe majoritatea pietelor din lume, cel mai vandut titlu al anului a fost, pana in prezent, "Cele 50 de vicii ale domnului Grey", primul volum din trilogia semnata E.L. James. "Jocurile foamei", cel de-al doilea bestseller in tarile europene, precum Germania, Franta si Marea Britanie, este depasit in Romania de noile editii ale romanelor "Un veac de singuratate" si "Dragostea in vremea holerei" de Gabriel Garcia Marquez.

"Cartile din clasament ne-ar putea face sa credem ca individualismul se dezvolta la romani prin influente externe. Totusi, narcisismul infantil al conationalilor apare in sondaje, de exemplu IRES a publicat informatia conform careia 80% din romani se cred frumosi, ceea ce eu nu prea cred", mai remarca Aurora Liiceanu, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Cel mai popular gen in randul cumparatorilor de pe site-ul Elefant.ro au fost romanele, cu urmatoarele titluri:

  • "Cele 50 de vicii ale Domnului Grey", de E.L. James;
  • "Dragostea in vremea holerei", de Gabriel Garcia Marquez. (editia 2012);
  • "Mostenirea (al patrulea volum al ciclului "Eragon - Mostenirea"), de Christopher Paolini;
  • "Chemarea Ingerului", de Guillaume Musso;
  • "Un veac de singuratate", de Gabriel Garcia Marquez (editia 2012)";
  • "Jocurile Foamei: Sfidarea" (Hardcover), de Suzanne Collins.

Cele mai cumparate carti pentru copii sunt:
  • "Marea carte despre cultura generala";
  • "Jurnalul unui pusti 5. Jurnalul meu", de Jeff Kinney;
  • "Colectia Muzzy - 30 volume";
  • "Insemnarile unei pustoaice. Volumul 1", de Rachel Renee Russell;
  • "Jurnalul unui pusti 1", de Jeff Kinney;
  • "Insemnarile unei pustoaice. Volumul 2", de Rachel Renee Russell.
Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.