Incepand de anul viitor, asiguratii care au nevoie pentru stabilirea unui diagnostic sa efectueze anumite analize in laboratoarele publice sau private vor trebui sa suporte o parte din contravaloarea acestora din propriul lor buzunar.

"Propunerea se refera la anumite analize mai complicate, nu si la cele de baza. Totodata, au existat propuneri de stabilire a unui pret de referinta pentru aceste analize, intrucat preturile difera de la un laborator la altul. Dar si de introducerea unui formular prin care medicii de familie recomanda asiguratului efectuarea anumitor analize", a precizat reprezentantul CNAS, Augustus Costache.

Acesta a mai adaugat ca "se vor elabora si norme de aplicare ale noului contract-cadru, insa acesta va fi adoptat numai dupa ce proiectele legislative din pachetul propus de ministrul sanatatii vor intra in vigoare".

Conform proiectului contractului-cadru pentru 2006 la care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate lucreaza, s-a prevazut un "sistem de coplata in care bolnavul suporta o parte din costurile investigatiilor medicale, indiferent ca sunt facute intr-un laborator de stat sau particular".

In prezent, la nivel national, 80% din laboratoare sunt private, iar diferenta este reprezentata de cele publice care ofera insa o gama restransa de analize din cauza lipsei aparaturii medicale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.