Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), prin care vor fi inregistrati "in timp real" turistii cazati in hoteluri si pensiuni, va fi gestionat si auditat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

"SIET este o aplicatie informatica implementata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care cuprinde informatii cu privire la structurile de primire turistice cu functiuni de cazare, clasificate, si care inregistreaza in timp real turisti cazati in structurile de primire turistice clasificate", potrivit unui proiect de ordonanta de Guvern elaborat de MDRT.

Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, scrie mediafax.ro.

MDRT a explicat la inceputul anului ca sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. In plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.

Potrivit noului proiect de act normativ, MDRT are acces la date anonime, respectiv numar de innoptari, numar de persoane cazate, pe care le va pune la dispozitie Institutului National de Statistica pentru cercetare statistica, iar Ministerul Administratiei si Internelor are acces si la datele personale.

In nota de fundamentare se mentioneaza ca pe termen mediu si lung sistemul va crea un impact pozitiv, "in sensul ca se va reduce fenomenul de evaziune fiscala prin inregistrarea in timp real a turistilor" care se cazeaza in structuri de primire turistice.

Cum se va proceda?

1. Structurile de cazare vor fi obligate sa asigure la sosirea turistilor completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor".

  • Completarea fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate.
2. Fisele de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri pentru a verifica corectitudinea datelor.

3. Fisele de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, indiferent de formatul acestora, se intocmesc intr-un exemplar, se grupeaza in ordine alfabetica si raman in cadrul structurii de primire turistica la dispozitia organelor de politie, cu termen de arhivare trei ani.
Citeste si:
Suciu, dupa nominalizarea la Ministerul Dezvoltarii: Le multumesc...
Suciu, dupa nominalizarea la...

4. Administratorii structurilor de cazare sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET. Inregistrarea se face prin introducerea in SIET a datelor inscrise in fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.