Doua monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba-Iulia si vor fi repatriate joi in Romania.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, miercuri, cele doua monede din aur de tip Koson (43-42BC), prin cooperare judiciara internationala cu autoritatile din Republica Irlanda, informeaza, joi, Ministerul Public.

Monedele au fost indisponibilizate dupa expunerea la o licitatie publica ce a avut loc in 18 februarie 2011, organizata de o casa de licitatii din Dublin.

Indisponibilizarea monedelor a declansat un proces judiciar complex si de durata ce a avut loc in fata instantelor irlandeze, avand ca obiectiv stabilirea apartenentei juridice si restituirea monedelor statului roman.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta decizia autoritatilor judiciare irlandeze prin care s-a dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu apartinand statului roman.

"In urma unui demers complex de cooperare judiciara de exceptie, desfasurat pe durata a aproximativ 16 luni, intre institutii romanesti - Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Public, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Romaniei la Dublin - si Politia Nationala Irlandeza, doua monede dacice din aur de tip Koson au fost recuperate si vor fi repatriate in Romania. Bunurile de patrimoniu urmeaza a reveni in Romania in data de 26 iulie 2012", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe, scrie MEDIAFAX.

Cele doua monede recuperate fac parte din singura emisiune dacica de aur, avand pe revers legenda scrisa cu litere grecesti - Kosen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.