Aparatele de zbor dotate pentru urgente medicale au realizat, anul acesta, 950 de interventii si transferuri de pacienti, in 1.832 ore de zbor, a declarat, subsecretarul de stat Raed Arafat.

Arafat a precizat ca, pana la sfarsitul lui 2012, la nivel national vor fi operationale cinci baze aeriene de salvare, la Bucuresti, Targu Mures, Arad, Iasi si Craiova sau Constanta, iar in 2013 vor fi deschise alte trei.

"Sistemul de salvare aeriana SMURD are, de marti, un nou elicopter de tip EC135, pentru interventiile aeriene de urgenta. Acesta va fi directionat catre baza Iasi. Ministerul Sanatatii are un contract -cadru semnat pe patru ani, care prevede achizitionarea a sase elicoptere pentru asigurarea serviciilor de urgenta. Contractul se afla in derulare, in 2011 fiind achizitionat un elicopter care a fost localizat pentru interventiile din regiunea vest", a mai spus subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

Costul elicopterului EC135 a fost de aproximativ 5.300.000 euro, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat.

Din fondurile colectate prin taxa pe viciu si din cele de la bugetul de stat, Ministerul Sanatatii a achizitionat, incepand cu 2007, 1.920 de ambulante, 230 dintre acestea urmand sa fie livrate pana la sfarsitul anului acesta. Toate masinile de interventie au fost repartizate serviciilor de ambulanta si SMURD de la nivel national, scrie MEDIAFAX.

De altfel, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord-cadru pe patru ani pentru achizitionarea de ambulante, care va permite inlocuirea, treptata, a vehiculelor uzate, cu peste 300.000-400.000 de kilometri parcusi, acestea urmand sa fie casate, a mai spus ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, la inaugurarea noului aparat medical de zbor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.