Rata de angajare a tinerilor cu varste intre 15 si 24 ani a scazut in primul semestru al lui 2005, fata de perioada similara a anului trecut, releva un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Cauzele acestui fenomen sunt reticenta patronilor in a angaja absolventi fara experienta si decizia tinerilor de a migra sau a lucra temporar, simultan cu continuarea studiilor.

Firmele evita sa angajeze tineri absolventi fara experienta, deoarece formarea lor presupune costuri mari si ineficiente, este una din concluziile studiului. Analiza releva si lipsa de interes a firmelor restructurate pentru personalul a carui pregatire profesionala nu mai corespunde cu noile locuri de munca create, in aceasta situatie fiind persoanele varstnice, mai putin flexibile in a-si actualiza cunostintele profesionale.

CNP a folosit datele Institutului National de Statistica, dar si o cercetare proprie, informeaza Mediafax. Aceasta din urma masoara si activitatea persoanelor pe care agentii economici nu le raporteaza, iar rezultatele arata o crestere cu 125.000 persoane a numarului mediu de salariati, prin reducerea economiei ascunse.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.