250 de edituri se infrunta, pentru cinci zile, la Tirgul de Carte Gaudeamus. Toate anunta importante reduceri de pret. Ofertele promotionale si titlurile lansate ii fac pe organizatori sa spere si intr-un numar-record de vizitatori. Intrarea la tirg e libera.

Tirgul Gaudeamus aduna anul acesta la Romexpo, de miercuri pina duminica, cu 18% mai multe edituri, atit autohtone, cit si din strainatate. Dintre acestea, 160 sint edituri romanesti, iar 86 sint venite din alte tari. Astfel, cum mai multe edituri s-au inghesuit sa prinda un loc la „Gaudeamus", si numarul de vizitatori are sanse sa creasca. Anul trecut, aproape 80.000 de oameni au trecut printre standurile cu carti.

Strategia celor doi aliati

Editura Polirom isi imparte frateste spatiul cu Cartea Romaneasca. Cu un nume puternic de pe piata noastra si altul prestigios prin traditie, lansarile vor curge girla la standul lor. Rafala din ultimele doua zile de tirg va incepe cu J.D. Salinger, in traducere noua. Simbata, Polirom ataca si cu cartile lui Robert Turcescu si Radu Pavel Gheo, iar ultima serie de lansari va bombarda publicul cu titluri americane ca „American Psycho", de Bret Easton Ellis, si „Conjuratia imbecililor", de J.K. Toole. Si Cartea Romaneasca isi provoaca publicul cu noile aparitii - „Cutia cu batrini", de Andrei Oisteanu, si cele patru volume de poezie semnate de tinerii Razvan Tupa, Elena Vladareanu, Claudiu Komartin si Dan Sociu. Reducerile sint la fel de provocatoare - in jur de 20% la toate titlurile Polirom si editii vechi, de la Cartea Romaneasca, la preturi la fel de vechi.

Portocala vinde cartea

Ca si pina acum, portocala de pe coperta scade la jumatate preturile cartilor de la Humanitas. In plus, toate cele peste 500 de titluri se vind la reducere de 10%. Totodata, editura isi aplica strategia stiuta - autorii de notorietate asigura succesul. In artileria grea intra anul acesta Neagu Djuvara, care isi pune la bataie memoriile, si oamenii de stiinta, care ne infrunta cu viziunea lor asupra lumii in colectia „Albert Einstein". Stephen Hawking, fizician celebru pentru lupta cu problema gaurilor negre, are doua arme in aceeasi carte - eseurile stiintifice pentru publicul larg si biografia sa, plus un interviu bonus.

Clasicii contraataca

Una dintre miscarile strategice ale Grupului Editorial Corint este lansarea unei noi colectii - „Leda Clasic de buzunar". Printre clasicii in ambalaj nou se numara A.P. Cehov - „Un roman cu un contrabas si alte povestiri", si Alexandr Puskin - „Dama de pica si alte proze". Cum literatura clasica e una dintre specialitatile Corint, editura va scoate pe tejghea si nume autohtone importante - Tudor Arghezi, cu „Cimitirul Buna-Vestire", si Panait Istrati, cu „Chira Chiralina".

Titluri-dinamita pentru vinzari

Editura Rao mizeaza si la „Gaudeamus" pe titluri care au dinamitat vinzarile in strainatate. In jur de 90% dintre cartile propuse vin din literatura universala. Astfel, editura scoate la vedere „Memoriile si identitatea", a Papei Ioan Paul al II-lea, din care s-au vindut peste 1.000.000 de exemplare in intreaga lume, si „Codul lui Da Vinci" in editie ilustrata. Rao isi mai aduce la stand, in carne si oase, si unul dintre autorii cu recorduri de vinzari. Moony Witcher, jurnalista italiana care scrie pentru copii, isi va lansa ultima carte, vinduta in peste 300.000 de exemplare doar in Italia.

Lant de lansari la Paralela 45

Si Paralela 45 vrea sa-si prinda publicul intr-un lant de lansari. Carti ca „Faust", de Goethe, „Copiii teribili", de Jean Cocteau, sau „Puzzle cu «noul val»", de Ion Bogdan Lefter, sint verigile principale. Tot la Gaudeamus, editura isi va mai adauga o colectie la vitrina - „Bucurestiul subteran". Prima carte din aceasta colectie, coordonata de Adrian Majuru, vorbeste despre cersetoria si vagabondajul pe strazi bucurestene. •

Principalele lansari din primele trei zile
Daca aveti nevoie de un ghid prin labirintul editurilor, volumelor si datelor, va prezentam mai jos programul marilor edituri pentru zilele de miercuri, joi si vineri.

Editura Humanitas

• Andrei Cornea, „Cind Socrate nu are dreptate", joi, 24 noiembrie, ora 16.00.

• Stejarel Olaru, Georg Herbstritt, „Stasi si Securitatea", vineri, 25 noiembrie, ora 16.30.

• James Finn Garner, „Povesti corecte politic de adormit copiii", vineri, 25 noiembrie,

ora 17.30.

Editura Polirom

• Constantin Enachescu, „Tratat de psihopatologie", joi, 24 noiembrie, ora 14.30.

• Vasile Paraschiv, „Lupta mea pentru sindicate libere in Romania", joi, 24 noiembrie, ora 16.30.

• J.D. Salinger, „De veghe in lanul de secara", vineri, 25 noiembrie, ora 13.30.

• Marin Mincu, „Moartea la Tomis", vineri, 25 noiembrie, ora 14.00.

• Leonard Muha, „Un rol pentru Andra", vineri, 25 noiembrie, ora 16.00.

• Amy Tan, „Fiica tamaduitorului de oase"; Sophie Kinsella, „La cumparaturi in rochie de mireasa"; Anna Gavalda, „Impreuna", vineri, 25 noiembrie, ora 16.30.

Editura Paralela 45

• Liviu Georgescu, „Piatra si lumina"; Elena Stefoi, „In urma invingatorilor"; Paul Miclau, „Semence de sens. Sonnets"; Amelia Stanescu, „Mecanica firii", miercuri, 23 noiembrie, ora 14.30.

• Petru Mihai Gorcea, „Eminescu III"; Mihai Dinu Gheorghiu, „Littératures et pouvoir symbolique", miercuri, 23 noiembrie, ora 15.30.

• Goethe, „Faust", joi, 24 noiembrie, ora 12.30.

• Adrian Majuru, „Bucurestiul subteran (vagabondaj, cersetorie, delincventa)", vineri, 25 noiembrie, ora 11.00.

• Ion Bogdan Lefter, „Puzzle cu «noul val». Addenda la falsul tratat de poezie Flashback 1985", vineri, 25 noiembrie, ora 18.00.

Editura Cartea Romaneasca

• Nora Iuga, „Fetita cu o mie de riduri", miercuri, 23 noiembrie, ora 15.00.

• Florin Toma, „Mostenirea familiei Bildungsroman", vineri, 25 noiembrie, ora 12.00.

• Cristian Teodorescu, „Tainele inimei", vineri, 25 noiembrie, ora 15.30.

Editura Corint

• Tudor Arghezi, „Cimitirul Buna-Vestire"; Panait Istrati, „Chira Chiralina", joi, 24 noiembrie, ora 16.00.

• Ernst Nolte, „Razboiul civil european", joi, 24 noiembrie, ora 17.00.

Editura RAO

• Stefan Mitroi, „Viata secreta a lui Cocostel Oatu", vineri, 25 noiembrie, ora 14.00.

• Nicolae Rotaru, „Trilogia de aer", vineri, 25 noiembrie, ora 15.30.