Sanatatea copiilor in Romania se afla la un nivel atat de scazut, incat pediatrii au fost motivati sa lanseze o campanie de educare si informare.

In luna copiilor, Societatea Romana de Pediatrie lanseaza campania nationala de informare si educare "Sa protejam impreuna copilaria".

Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copiii de pana in 5 ani , numarul cazurilor de imbolnavire cauzate de bolile infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani, iar parintii considera in continuare ca au putine surse de informare corecte despre protectia copiilor.

Romania, pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila

Datele statistice disponibile indica in 2010 si 2011 o crestere ingrijoratoare a numarului de imbolnaviri cu boli infectioase ale copilariei, fata de anii precedenti:

  • Romania este una dintre tarile cu incidenta ridicata la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 in Europa sau hepatita B – locul 6 in Europa.
  • In 2011 s-a inregistrat o crestere a cazurilor de imbolnavire de rujeola raportate (4239 cazuri), comparativ cu aceeasi perioada in 2010 (193 cazuri) , in 79.6% fiind vorba despre nevaccinati.
  • In cazul varicelei, in anul 2011, au fost raportate la nivel national 52.342 cazuri de varicela, fata de 36.245 in 2010.
  • Numarul de imbolnaviri cu rubeola a crescut in 2011, de la 350 in 2010 la 3494 in 20115.
  • Tot in Romania, in 2011, au fost inregistrate 37.595 de cazuri de boala diareica acuta spitalizate. Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afectiune foarte frecventa, in special la copiii mici: se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.
  • In Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinati antipneumococic, mai putin de 3% sunt complet protejati impotriva varicelei si numai 2% sunt vaccinati anti-rotavirus.

Copiii din mediul rural nu se vad prea des cu doctorul

In cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie lanseaza primul ghid practic de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de vaccinare.

Platforma online www.protejamcopilaria.ro sta la dispozitia parinților cu informatii noi ai relevante despre Nutritie/Alimentatie sanatoasa, Siguranta copilului si Imunizare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.