Prin proiectul noii Legi a Sanatatii, asistenta medicala de urgenta ar putea fi preluata in totalitate de bugetul de stat.

“Sumele colectate prin asigurarile de sanatate nu acopera in prezent pachetul de baza de servicii medicale. In conditiile actuale, nu avem in vedere creșterea contributiei la asigurarile de sanatate. Pentru definirea pachetului cautam alte solutii, iar una dintre acestea este aceea de a prelua asistenta medicala de urgenta in totalitate la bugetul de stat.

Preluarea se va realiza odata cu trasferarea unei serii de servicii medicale catre asigurarile de sanatate, deoarece acordarea acestora nu este conditionata de calitatea de asigurat. In prezent, sunt acoperite de bugetul de stat doar cheltuielile unitatilor de primiri urgente si cele cu rezidentii, dar vrem sa extindem aria”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca una dintre problemele importante ale asistentei medicale de urgenta ramane supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente.

Este un fenomen cu care se confrunta sistemele de sanatate din intreaga lume. Pe langa acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre solutii ramane aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare. Dar pentru acest demers este nevoie de un control profesionalizat si de interventia asupra factorilor externi care determina supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, depistarea precoce a unor boli cronice”, a concluzionat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.