Alina Mungiu-Pippidi, 41 de ani

Politolog, este presedintele Societatii Academice Romane si una dintre cele mai puternice voci ale societatii civile din Romania, cu ecouri puternice si in strainatate. Este consultant pentru Natiunile Unite si pentru Freedom House. Evaluarile si rapoartele pe care le coordoneaza sau pe care ea insasi le scrie sint exploatate de institutii internationale de mare prestigiu: Comisia Europeana, Carnegie Endowment, Banca Mondiala, Fundatia Bertelsmann. A efectuat un amplu stagiu de pregatire la Harvard, iar acum deruleaza un proiect comun de cercetare la Universitatea din Stanford. Este o foarte apreciata scriitoare. Si, de asemenea, a fost nominalizata pentru vocea europeana a anului", distinctie care se acorda acelor lideri de opinie care, prin activitatea lor, pledeaza pentru impunerea valorilor statului de drept.

Sorin Ionita, 39 de ani

Este directorul executiv al Societatii Academice Romane. A absolvit master in politici publice si stiinta politica la CEU, din Budapesta. A beneficiat pentru un an de o bursa Fulbright la Universitatea americana Georgetown. Este consultant pentru mai multe institutii occidentale foarte cunoscute. Autor al mai multor studii si traduceri, are peste 200 de articole de analiza publicate in mass-media din Romania. N-am fost niciodata un om de organizatie, ci mai curind un analist sau manager de proiect, lucrind (semi)independent, pe obiective cuantificabile si cu termen precis de finalizare. Cred foarte mult in modul acesta de actiune, pe care l-am deprins in scolile occidentale prin care am trecut, dar care, din pacate, e inca foarte slab reprezentat in Romania, spune Sorin Ionita, unul dintre cei mai activi actori ai societatii civile romanesti a ultimilor ani.

Cristian Pirvulescu, 40 de ani

Este nascut in Ploiesti. Presedintele (din 1999 pina in prezent) Pro Democratia a absolvit Facultatea de Filosofie si este doctor in stiinte politice. Profesor universitar, preda mai multe cursuri de politologie. Din 2004 pina acum este presedintele AIRUE (Asociatia pentru Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana), o retea de organizatii romanesti si europene cu o puternica amprenta sindicala. Dintre politologii romani, Cristian Pirvulescu este prezenta cea mai larg mediatizata la radio, in presa scrisa si vizuala. Spune ca rolul societatii civile este Ąde a controla institutiile statului si de a face presiuni asupra lor atunci cind acestea nu sint in stare sa faca fata cerintelor cetatenilor. Pirvulescu mai adauga ca reforma nu poate fi facuta numai de societatea civila. Este, in Romania, una dintre cele mai influente voci publice ale momentului.

Alti paznici tineri ai democratiei

Dorian Branea, 34 de ani

Este cercetator al Fundatiei pentru o Societate Deschisa si coordonator de proiecte la Academia de Advocacy din Timisoara. Absolvent de filologie, dar si posesor al diplomei de studii avansate in relatii internationale al Georgetown University. In 2004 a fost unul dintre coordonatorii principali ai Sistemului de monitorizare a activitatii parlamentare a senatorilor si deputatilor din regiunea de dezvoltare Vest, iar in 2005, al Sistemului de monitorizare a Parlamentului Romaniei. Cred in societatea civila si cred ca aici, in institutiile sale cele mai caracteristice, asociatiile si presa, ma pot exprima eu cel mai creativ si mai eficient. Imi place sa construiesc institutii si sint foarte pasionat de spatiul public. Oamenii pe care ii admir cel mai mult si care m-au influentat sint catalizatorii revirimentului democratic din fostul bloc sovietic, Vaclav Havel, Adam Michnik, Konrad Gyorgy si Nathan Sharansky, scriitori care au stiut sa imbine placerea scrisului, pasiunea morala si actiunea civica, spune Dorian Branea.

Ioana Muresan, 30 de ani

Absolventa de Asistenta Sociala la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si, actualmente, masterand in domeniul managementului serviciilor publice la aceeasi universitate, precum si la Michigan State University din SUA. Intre 1999 si 2004 a fost director executiv al centrului pentru voluntariat Pro Vobis, iar intre ianuarie-iulie 2005, coordonator pe dezvoltare al aceluiasi centru. Cred in voluntariat - cred in puterea lui de a schimba lumea, dar si in puterea lui de a defini drumul personal. Nu cred in altruism, ci intr-un schimb corect si reciproc avantajos intre voluntar si comunitate. Un schimb in care, daca ne-am angaja cu totii, am avea parte de o lume mult mai buna. Mai cred in rolul vital al sectorului nonprofit; dar cred si ca, actionind de unul singur, nu va reusi niciodata. Cred in valoarea adaugata pe care colaborarea si parteneriatul o aduc in viata unei comunitati, isi defineste profesiunea de credinta Ioana Muresan.

Iuliana Georgescu, 27 de ani

E nascuta in Rimnicu-Vilcea. A urmat Facultatea de Stiinte Politice la Universitatea Babes-Bolyai. E licentiata in stiinte politice, in iunie 2005 a terminat masterul la aceeasi universitate in Managementul Organizatiilor Politice. In prezent este studenta la Facultatea de Drept si coordonator regional la Centrul Regional de Resurse Pro Democratia din Cluj-Napoca, ea coordonind activitatile cluburilor din regiunea de nord-vest. In septembrie 2005 a fost beneficiara Programului de Vizitatori Internationali al Ambasadei Statelor Unite din Bucuresti. Timp de o luna a avut intilniri in Washington, Chicago, San Diego si Florida cu diversi politicieni, candidati, activisti ONG si jurnalisti americani. In prima jumatate a anului 2006 va urma Programul International Civil Society Fellowship Program al Fundatiei Kettering din Dayton, Ohio, in domeniul forumurilor deliberative. La APD este implicata in proiecte pe domeniul participarii cetatenesti (instruiri) si este deosebit de interesata de misiunile de observare a alegerilor. Ultima experienta in acest sens au fost alegerile din Cisiordania si Gaza, din luna septembrie.

Reactii si opinii

Gica Paunescu

Cu cit numarul acestor oameni angajati in lupta cu inertia unor practici absolut nocive va creste in mod constant - si sa tinem seama ca cei foarte tineri sint dispusi sa faca aceasta munca, mai ales ca-i foarte putin retribuita - abia atunci ne vom apropia de normalitate. Nu-ti pare rau vazind ce optimisti sint ei si cit de putin sintem noi dispusi la schimbarea mentalitatii?

Liviu Neamt

Ei, in sfirsit niste oameni super. Priviti numai ce diferente sint intre cei prezenti in aceasta editie si tinerii politicieni prezentati in prima parte a generatiei. Daca ar fi ei in locul politicienilor... am avea o sansa. Le urez multa, multa bafta!

Camelian Propinatiu

Cinste lor, tinerilor! Incit ma intreb daca retragerea Ligii Studentilor din greva inaintea universitarilor este un act de uitare a radicalismului Pietii Universitatii sau unul de maturitate politica, din intelegerea interesului national fundamental: sa ne sacrificam vremelnic pentru integrarea europeana.

Mihai Andreicut

Ma bucur sa-i vad pe acesti tineri si nu pe altii. Nu toti tinerii care sint angajati in ceea ce putem numi societate civila sint pe bune. Amintiti-va numai ca, in urma cu un an si jumatate, cei care erau atunci la putere infiintasera tot felul de ONG-uri care dublau adevarata societate civila. Printre cei care au acceptat sa lucreze in acele asociatii erau si tineri.

Adina Bailesteanu

Eu cred ca o parte dintre cei pe care i-ati propus la categoria societate civila fac deja politica. O fac intr-un mod mult mai performant decit politicienii de profesie. Nu stiu daca ar mai fi atit de buni daca ar fi membrii de partid - inteleg ca unii dintre ei, chiar au fost. Probabil ca cel mai bine le sta acolo unde sint acum. Nu trebuie sa ni-i dorim inregimentati in partide. E bine ca sint acolo unde sint acum.

Miron Untaru

Fara ei si fara altii ca ei, majoritatea nestiuti, majoritatea anonimi de mult bun simt, acum ar fi fost altfel. Avem multi eroi in Rominia, dar putini adevarati. Tinerii acestia si altii la fel ca ei sint eroi adevarati. Cunosc citiva oameni care lucreaza in ONGuri si care, raportat la valoarea lor, sint de o modestie rara. Sint oameni normali si asta incearca sa ne invete si pe cei mai multi dintre noi. Ce e normalitatea! Nu e o misiune usoara.