Cine doreste sa primeasca o pensie mai mare va avea posibilitatea sa contribuie cu 15% din salariu la un fond de pensii facultative. Sistemul alternativ va functiona din 2007.

Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege prin care stabileste ca orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un sistem de pensii facultative. Actul normativ prevede ca nivelul contributiei poate fi de pina la 15% din venitul lunar impozabil obtinut de persoana care adera la acest fond de pensii. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului. Suma reprezentind contributiile la fondurile de pensii facultative nu se impoziteaza daca nu depaseste echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an.

Cotizatii timp de sapte ani si jumatate

Dreptul la pensia facultativa va fi acordat, la cererea beneficiarului, cu conditia ca acesta sa fi implinit virsta de 60 ani, sa fi platit minimum 90 de contributii lunare, adica echivalentul a sapte ani si jumatate, iar activul personal sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime. Aceasta suma va fi stabilita prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care urmeaza sa fie emise dupa intrarea in vigoare a proiectului de lege.Salariatii care doresc sa contribuie la un fond de pensii facultative vor putea sa se adreseze unei societati care administreaza fondurile de pensii facultative, unui fond de investitii, fie unei societati de asigurare, ce va fi autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Investitii in titluri de stat

Suma pe care o va primi salariatul cind va iesi la pensie va depinde de valoarea contributiei, de perioada cit a cotizat la acest fond facultativ, dar si de randamentul investitiilor pe care societatea ce administreaza fondul le-a facut. Proiectul de lege prevede ca activele fondului nu pot fi investite in actiuni, obligatiuni sau alte valori imobiliare, lucrari de arta sau masini. Ministrul Barbu a declarat ca investitiile in cauza se vor face in titluri de stat sau in depozite. Cind vor aparea trei societati de administrare a fondului de pensii facultative se va constitui si un fond de garantare asemanator celui din domeniul bancar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.