Social 15 Mai 2012 11:52
Dupa patru ani de la aderarea in Uniunea Europeana nu se observa imbunatatiri notabile in privinta sanatatii in Romania.

In raportul intocmit pe baza Indicelui European de Sanatate - Euro Health Consumer Index (EHCI) – se arata ca in ciuda sprijinului primit din partea Uniunii Europene, este alarmant faptul ca Romania, membra UE din 2007, nu a reusit sa faca progrese notabile in sectorul sanatatii.

Cercetarea comparativa anuala a sistemelor de sanatate din Europa claseaza Romania pe pozitia 32 dintr-un total de 34 de state analizate, cu 489 de puncte, dintr-un maxim de 1000 posibile, scrie incomemagazine.ro.

Cele mai bune sisteme de sanatate din Europa
1. Olanda - 872 de puncte;
2. Danemarca - 822 de puncte;
3. Islanda - 799 de puncte;
4. Luxembrug - 791 de puncte;
5. Belgia - 783 de puncte.

Doar Bulgaria (456 de puncte) si Serbia (451 de puncte) stau mai prost decat Romania la acest capitol.

„Situatia altor tari din regiune precum Croatia (663 puncte), Macedonia (546 puncte) sau Albania (519 puncte) arata ca Romania are un drum greu de parcurs. Si situatia va ramane precara daca oficialii romani nu vor reusi sa puna la punct un sistem in care doctorii care lucreaza la stat sunt bine platiti si nu trebuie sa lucreze si in clinici private sau sa primeasca spaga”, spune Arne Bjornberg, seful echipei care a intocmit studiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.