Presa este doar partial libera in Romania si in alte 72 de tari, printre care Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova si Italia, potrivit raportului "Freedom of the Press 2012: A Global Survey of Media Independence", realizat de Freedom House.

Raportul a analizat situatia libertatii presei in 197 de tari, in 2011, si a ajuns la concluzia ca numai 66 de tari au o presa libera (33,5%), pe primele locuri situandu-se Finlanda, Norvegia si Suedia.

In acelasi timp, 72 de tari (36,5%) au fost considerate ca avand o presa partial libera anul trecut, Romania fiind inclusa intre acestea. Din 197 de tari, Romania ocupa locul al 86-lea. Pe aceeasi pozitie se afla si Republica Dominicana.

Alte tari cu presa partial libera: Italia, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ungaria, Muntenegru, Croatia, Bosnia Hertegovina, Turcia, Egipt, conform MEDIAFAX.

In clasamentul dedicat statelor din Europa Centrala si de Est/ Eurasia, Romania ocupa pozitia a 13-a, pe primele locuri situandu-se Estonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Polonia, Slovenia, Letonia - singurele din regiune (24%) considerate ca avand o presa libera.

La nivel global, 59 de state (30%) nu au o presa libera, iar ultimele pozitii sunt ocupate, in ordine, de Coreea de Nord (197), Turkmenistan (196), Uzbekistan, Eritreea, Belarus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.