In ultimele saptamani, mai multi galateni au ajuns la spital dupa ce au fost muscati de capuse, majoritatea in timp ce se recreau „la iarba verde".

Doua persoane au fost confirmate cu boala Lyme, doar clinic, nu si serologic, anunta DSP Galati. In urma cu catveva zile, doua femei din Suceava au fost depistate cu aceeasi boala.

Capusa poate fi periculoasa, deoarece este purtatoare de arbovirusi si agenti patogeni ai bolii Lyme (borelioza). Daca se transmit la om agentii patogeni ai bolii Lyme (Borrelia burgdorferi), acesta se poate imbolnavi usor de aceasta boala.

Boala Lyme mai este cunoscuta si sub denumirea de Borelioza sau boala muscaturii de capusa si reprezinta o infectie cauzata de bacteria Borrelia, bacterie intalnita la animale(soareci,caprioare). Capusele pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la factorul uman, care poate face boala Lyme.

Semne si simptome:
- eritem pe pielea muscata;
- umflarea ganglionilor limfatici;
- oboseala;
- dureri de cap si musculare.

Masuri de protectie personala impotriva infestarii cu capuse, propuse de DSP Galati
• Purtati pantofi sau ghete inchise, camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi. Bagati-va pantalonii in ghete pentru a impiedica urcarea pe picioare a capuselor.
• Purtati haine de culori deschise si textura mai deasa pentru a putea vedea usor capusele.
• Daca aveti parul lung, tineti-l strans sau acoperit cu o sapca sau un batic, pentru a va proteja si mai mult.
• Cand sunteti in aer liber, nu stati pe pamant.
• Inspectati corpul cu atentie; capusele se pot fixa oriunde fara a provoca disconfort la atasare sau in timpul hranirii.
• Spalati toate hainele dupa ce parasiti zonele infestate cu capuse, faceti baie si samponati parul cu atentie, pentru a elimina eventualele capuse pe care nu le-ati vazut anterior.
• Puteti utiliza DEET (Dietil toluamida) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni in contact cu zone infestate de capuse (maini, brat-antebrat, etc) si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor (in special pantofi, sosete, pantaloni, etc).
• Inlaturati prompt capusele in cazul in care sunt gasite pe corp; acestea vor fi inlaturate cu ajutorul unei pensete cu varful bont (fara cioc) prin prinderea cat mai aproape de piele si tragerea in sus, astfel incat rostrul capusei sa nu ramana in piele. Dupa inlaturarea capuselor pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) si se va aplica un unguent continand un antibiotic cu spectru larg.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.