Aproximativ jumatate din romanii care au participat la un sondaj au declarat ca nu se simt confortabil in prezenta persoanelor de etnie roma.

46% dintre respondentii sondajui realizat in primavara acestui an au declarat ca s-ar simti „putin” sau „deloc confortabil” in prezenta unei persoane de etnie roma.

Femeile si persoanele cu varsta peste 50 de ani au raspuns intr-o pondere mai mare de cat media (49%) cu variantele “putin confortabil”, “foarte putin/deloc confortabil” la intrebarea “Cat de confortabil v-ati simti in preajma...unei persoane de etnie roma” . In schimb 53% dintre respondenti au declarat ca nu ar avea nici o problema sa imparta o masa cu un rom.

Studiul - intitulat „Perceptii si atitudini privind discriminarea in Romania”, realizat de TNS CSOP, in perioada decembrie 2011-ianuarie 2012, pe 1400 de respondenti, la solicitarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) - s-a axat in principal pe calcularea gradului de informare al romanilor privind discriminarea.

Sondajul mai arata ca 43% dintre persoanele intervievate au o parere proasta si foarte proasta despre acestia.

Raspunsurile la intrebarea "Care ar fi cea mai apropiata relatie pe care ati accepta-o cu o persoana de etnie roma?":
- sa locuiasca in Romania: 22%;
- sa lucram impreuna: 17%;
- sa faca parte din grupul de prieteni: 17%;
- sa fim vecini: 14%;
- membri de familie: 8%.

Primele trei calitati atribuite totusi romilor ar fi ca sunt uniti (64% dintre respondenti cred asta), curajosi, indrazneti (29%) si increzatori in sine (18%). Cele trei defecte puse pe seama etniei de respondentii studiului ar fi ca sunt lenesi (46% dintre romani cred asta), agresivi (45%) si necinstiti (35%).

In ceea ce priveste discriminarea ca problema actuala in Romania opinia populatiei se divide in doua parti aproximativ congruente. 51% dintre romani considera in mare si in foarte mare masura ca fenomenul de discriminare este una din problemele actuale in timp ce 44% considera acest aspect in mica si in foarte mica masura.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Crezi ca discriminarea in Romania este o problema serioasa, iar persoanele de etnie roma sunt victimele ei?


Sursa foto: cncd.org.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.