Medicii Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitala le-au administrat pacientilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv.

Furnizorul acestui produs are probleme de autorizare, dar Ministerul Sanatatii (MS) sustine ca problema va fi rezolvata in curand.

"Din pacate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru ca acesta rezista numai o saptamana, dupa care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" nu a mai trimis iod radioactiv, intrucat i-a fost retrasa atuorizatia de catre Agentia Nationala a Medicamentului.

De asemenea, Firma Fidelio, cea care are autorizatia de punere pe piata a produsului in Romania, nu mai are autorizatie de la Agentia Nationala a Medicamentului si de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare", a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul de la "C. I. Parhon".

Lista de asteptare pentru iod radioactiv este plina pana in luna noiembrie. Pacientii care au primit ultimele tratamente se aflau pe lista de cinci luni si alte 730 de cazuri apar in fiecare luna.

Ministerul Sanatatii a intervenit pentru rezolvarea problemei, astfel ca Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a aprobat dosarul Fidelia de punere pe piata a iodului radioactiv, actele urmand sa fie avizate si de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

"Probabil ca situatia va fi rezolvata in curand. Din pacate, Fidelia a trimis la ANM un dosar incomplet. Astazi (luni - n.r.) a fost avizat dosarul, completat ulterior. Acum, sunt asteptate avizele de la CNCAN", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.