Jucatorii din piata asigurarilor auto stau ca pe ghimpi din cauza modificarilor ce urmeaza sa apara in domeniul RCA. Miza este mare: cateva sute de milioane de euro care se ruleaza la finalul anului. Iar suma creste an de an.

Din cauza ratei mari a daunalitatii, societatile de profil spera sa poata majora tarifele la RCA pentru 2006. Acesta este motivul pentru care mai multe companii nu au facut publice pana in prezent primele de asigurare care vor fi valabile anul viitor. Ele spera ca, pana la urma, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va majora tarifele de referinta.
Rata mare a daunalitatii, de 60-70%, se explica prin faptul ca parcul auto din Romania s-a innoit continuu. Asadar, batranele Dacii au fost inlocuite de masini mai noi si mai scumpe, la care reparatiile costa mai mult. In plus, se produc mai multe accidente din cauza numarului crescut de autoturisme.

Acum asiguratorii stau in cumpana pentru ca nu stiu cum sa scumpeasca politele, iar la nivelul de acum ei sustin ca afacerea nu mai este rentabila. Pe langa aceasta mai exista o problema: gradul scazut de penetrare a acestui tip de asigurare. Aproape 40% din autovehiculele din tara noastra nu au asigurare RCA. Situatia s-ar putea rezolva prin adoptarea unui act normativ propus saptamana trecuta guvernului de catre CSA.

Risc maxim pentru neasigurasi

Potrivit proiectului, intr-o prima etapa se vor depista autovehiculele neasigurate RCA, pe baza diferentei dintre baza de date a CSA (CEDAM) si cea a autovehiculelor inmatriculate (apartinand Ministerului Administratiei si Internelor). Proprietarii acestora vor primi o scrisoare recomandata de instiintare prin care li se vor solicita indeplinirea si certificarea obligatiei de a incheia polita RCA in termen de 15 zile de la data confirmarii primirii acesteia.

Daca dupa acest termen nu se certifica asigurarea obligatorie RCA, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul MAI va purcede la radierea respectivului autovehicul. Radierea autoturismelor care nu au RCA este privita ca o masura buna de catre asiguratori.

Reguli noi

Potrivit reglementarilor in domeniu intrate in vigoare in luna decembrie a anului trecut, proprietarii de autovehicule sunt obligati sa incheie contract de asigurare RCA pe durata nelimitata si sa mentina valabilitatea acestuia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cate 6 sau 12 luni. De asemenea, clientii trebuie sa anunte asiguratorul RCA de intentia de a denunta contractul de asigurare cu minimum 30 de zile inainte de expirarea perioadelor de valabilitate a politei de asigurare. Asta inseamna ca, daca sunt nemultumiti de serviciile unei companii de asigurare, clientii care vor sa treaca la alt asigurator ar trebui sa astepte o luna pana sa poata face acest lucru. O alta noutate este ca acest tip de asigurare nu se mai incheie pe an calendaristic. Cine vrea sa incheie o asigurare in luna octombrie, de exemplu pe un an, va fi asigurat pana in luna octombrie a anului urmator.
Oricum, chiar daca anul viitor primele RCA vor creste relativ putin, din 2007 vom asista la o majorare mult mai accentuata pentru ca, in situatia in care vom intra in UE, plafoanele de despagubire vor trebui aliniate la cele din Occident.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.