Aproape jumatate din toata populatia de ursi din Europa se afla in Romania, unde animalele sunt vanate "in veselie".

In acte Romania are cei mai multi ursi bruni din Europa, padurile noastre gazduind circa 6.500 de exemplare dintr-un total de 14.000 la nivelul intregii regiuni, scrie gandul.info.

Ursul este o specie protejata in Uniunea Europeana, fiind inclus pe "lista rosie" a speciilor de animale pe cale de disparitie, iar vanatoarea sa este strict interzisa. In fiecare an autoritatile romane elibereaza autorizatii pentru vanatoarea a circa 350 de exemplare de urs brun, in masura in care se poate dovedi ca excesul de ursi provoaca pagube.

"Multi dintre administratorii fondurilor cinegetice au interesul sa declare mai multi ursi astfel incat numarul exemplarelor ce pot fi recoltate sa fie mai mare. In fiecare an, sunt recoltate in jur de 350 de exemplare, indiferent daca fac rau sau nu. Este interesul lor deoarece incaseaza bani frumosi din taxele de vanatoare", a declarat Cristi Pap, coordonator program Coridoare ecologice si carnivore mari din cadrul WWF.

Pentru ca raportarile arata ca avem prea multe animale, autoritatile au decis sa le impuste preventiv pentru a preveni producerea unor daune importante. Derogarile se fac in baza unor dosare, care insa nu sunt verificate.

"Dosarele sunt intocmite de gestionarii fondurilor de vanatoare, impreuna cu reprezentantii ISRTV, ai agentiei regionale pentru protectia mediului, precum si de un medic veterinar. Verificam maximum 20% din dosarele pe care le primim. Adevarul informatiilor incluse este responsabilitatea celor care le trimit", a explicat Ovidiu Ionescu, cercetator al Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.